Trump pare să-şi "îndulcească" tonul cu privire la schimbările climatice

Preşedintele american ales, Trump, pare să-şi fi schimbat tonul cu privire la schimbările climatice şi a dat înapoi de la angajamentul său de a-şi investiga fostul rival, Hillary Clinton.
Donald Trump (Getty Images)
Gina Zaragiu
24.11.2016

Trump, preşedintele american ales, pare să-şi fi schimbat tonul cu privire la schimbările climatice, spunând că are "o anumită conexiune" cu activitatea umană. De asemenea, el a dat înapoi de la angajamentul său de a-şi investiga fostul rival, Hillary Clinton.

Trump a făcut aceste comentarii cu privire la schimbările climatice pentru New York Times, marţi, declarând că va reexamina promisiunea făcută în campanie, de a retrage SUA din Acordul COP21 de la Paris.

"Îl examinez foarte atent. O să am mintea deschisă", a declarat el conducerii şi jurnaliştilor ziarului.

Acordul a fost semnat în capitala franceză, în anul 2015, în urma unor negocieri care au implicat 195 de ţări. Acesta a stabilit obiectivul de a limita încălzirea globală la două grade Celsius (3,6 grade Fahrenheit) peste nivelurile avute înainte de revoluţia industrială.

S-a relatat că Trump a spus că probabil a existat o legătură între schimbările climatice şi activitatea umană.

"Cred că există o anumită conexiune". Dar Trump a adăugat că, totuşi, rămâne preocupat de cât de mult ar "costa companiile noastre" măsurile ecologice.

Trump a mai remarcat importanţa aerului curat şi a promis întinerirea industriei cărbunelui din SUA.

"Înşelăciune creată de China"

Statele Unite ale Americii, care este cel de-al doilea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, după China, a ratificat acordul de la Paris, în septembrie, printr-un ordin executiv al preşedintelui Barack Obama. Faptul că el nu a fost susţinut de Senat, ar face mai uşor ca Trump să renunţe la acord.

Înaintea alegerilor din 8 noiembrie, Trump - care a făcut promisiunea de a readuce locuri de muncă şi a relansar industria în statele aflate pe "centura de rugină", precum Ohio şi Michigan - a promis că va "rupe" tratatele climatice existente. Încă din 2012, el a postat pe Twitter că încălzirea globală este "o farsă" şi că a fost "creată de către şi pentru chinezi, în scopul de a face manufactura americană necompetitivă".

În cadrul reuniunii, Trump, potrivit relatărilor, s-a distanţat de "alt-right," un grup neorganizat de extremă-dreapta, naţionalişti şi suprematişti albi care au salutat alegerea sa, şi a dat înapoi de la menţinerea angajamentului său electoral de a-şi investiga fostul rival din alegeri, Hillary Clinton.

"Cred că ar crea dezbinări foarte mari în ţară", a notat Trump.

Trump a părut, de asemenea, mai conciliant faţă de foştii săi duşmăni, oferindu-i rivalului sau Ben Carson portofoliul Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane. Între timp, Trump a vorbit în termeni aproape concilianţi despre publicaţia New York Times, pe ai cărei lucrători i-a numit cândva "oameni într-adevăr, într-adevăr răi", spunând, de data aceasta, că are "mare respect" pentru ziar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor