Trump susţine că va retrage SUA din acordul comercial TPP în ianuarie 2017

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat planuri pentru retragerea ţării sale din acordul TPP (Parteneriatul Trans-Pacific) în ziua în care va fi investit preşedinte. Aceasta a fost o promisiune centrală de campanie înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale.
Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.11.2016

Donald Trump a publicat un material video în care a detaliat măsurile pe care le va lua în prima zi în calitate de preşedinte al SUA, pe 20 ianuarie, inclusiv anunţarea retragerii ţării din Parteneriatul Trans-Pacific printr-un ordin executiv prezidenţial. În timpul campaniei prezidenţiale, miliardarul republican a declarat în repetate rânduri că va retrage SUA din acordul comercial încheiat între 12 naţiuni, susţinând că este un “dezastru” care ucide locurile de muncă.

“Am cerut echipei mele de tranziţie să întocmească o listă de măsuri executive pe care le putem lua în prima zi pentru a modifica legile şi a crea din nou locuri de muncă”, a declarat preşedintele ales al SUA într-un mesaj video care a detaliat priorităţile pentru primele 100 de zile în Biroul Oval al Casei Albe.

“În ceea ce priveşte comerţul, voi emite notificarea privind intenţia de a ne retrage din Parteneriatul Trans-Pacific, un potenţial dezastru pentru ţara noastră”, a declarat el.

“În schimb, vom negocia acorduri comerciale corecte şi bilaterale care vor aduce locuri de muncă şi industrii înapoi pe ţărmurile americane”.

TPP a fost un element major al preşedinţiei lui Barack Obama. Acordul a urmărit să întărească legăturile economice dintre SUA şi ţările asiatice şi a fost văzut ca un plan de bază pentru alte acorduri comerciale viitoare, precum TTIP. Totuşi, mulţi alegători au considerat că astfel de acorduri comerciale internaţionale sunt responsabile în mare parte de desfiinţarea locurilor de muncă din SUA.

Reacţia niponilor

Premierul japonez Shinzo Abe a reacţionat la comentariile lui Trump, susţinând că TPP va fi inutil fără participarea Statelor Unite.

Abe, care a participat la o întâlnire a liderilor TPP în Lima, Peru, în weekend, a declarat că nu s-a discutat punerea în aplicare a acordului fără Statele Unite. În plus, el a declarat că acordul nu poate fi renegociat.

Japonia este de asemenea îngrijorată că Trump ar putea da curs retoricii campaniei sale prezidenţiale şi va cere ca Tokyo să plătească mai mult pentru cei 50.000 de soldaţi americani staţionaţi în Japonia pe baza unui tratat de securitate. În prezent, Japonia plăteşte doar aproximativ jumătate din costurile de staţionare a soldaţilor americani.

Constituţia pacifistă a Japoniei, schiţată după cel de-al Doilea Război Mondial, interzice folosirea forţelor pentru soluţionarea disputelor internaţionale. Deşi această directivă a fost interpretată în sens larg – soldaţii niponi pregătindu-se pentru misiuni de menţinere a păcii – Japonia se bazează pe SUA pentru protecţie împotriva agresiunilor.

Începuturile Doctrinei Trump

Mesajul lui Trump s-a referit şi la alte zone ale politicii, inclusiv o altă chestiune cheie a platformei de campanie - imigraţia.

“În privinţa imigraţiei, voi cere Departamentului Muncii să investigheze toate abuzurile comise în programele pentru vize care subminează muncitorul american”, a declarat el. În plus, Trump a subliniat că atenţia sa iniţială în privinţa securităţii naţionale va fi plasată pe “dezvoltarea unui plan cuprinzător pentru protejarea infrastructurii vitale a Americii de atacurile cibernetice şi de toate celelalte forme de atacuri” cu ajutorul Departamentului Apărării şi al preşedintelui Şefului de Stat Major.

De asemenea, Trump a discutat despre introducerea unei interdicţii pe viaţă împotriva oficialilor guvernamentali executivi care fac “lobby în numele unui guvern străin”.

Trump a respins, de asemenea, temerile privind mediul înconjurător pentru sectorul energiei, susţinând că va elimina “restricţiile care reduc locurile de muncă” pentru a crea locuri de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor