Stoltenberg: Trump avea dreptate când cerea europenilor să dea mai mulţi bani pentru armată

După ce democraţii americani au făcut o întreagă campanie de presă împotriva declaraţiilor lui Donald Trump care cerea europenilor să suporte o parte mai mare din cheltuielile NATO, secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că poziţia republicanului era corectă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Captură Foto)

Jens Stoltenberg a făcut remarcile în timpul unui interviu acordat pentru Euronews, în cadrul unui eveniment organizat de German Marshall Fund în Bruxelles.

“Mesajul principal al lui Trump a fost despre creşterea cotei cheltuielilor de apărare ale europenilor. Eu sunt absolut de acord cu el. Este necesară o distribuire mai echilibrată a repartizării sarcinilor între SUA şi Europa. Pe termen lung nu este viabil ca SUA să ducă 70% dintre cheltuielile NATO", a declarat fostul premier norvegian.

În timpul campaniei sale, Trump a catalogat Alianţa, care a atins vârsta de 70 de ani, drept "uzată" şi a afirmat în mai multe rânduri că SUA va respecta principiul apărării colective numai dacă membrii respectivi [care vor fi atacaţi] şi-au plătit cotizaţiile către NATO.

Remarca lui Trump a îngrijorat membrii NATO din Europa de est, deoarece a lăsat deschisă posibilitatea ca SUA să nu intervină în cazul unei agresiuni a Rusiei, în ciuda acordurilor semnate.

Stoltenberg a mai adăugat că au existat ofiţeri NATO turci care au cerut azil, după puciul eşuat din Turcia, care a avut loc în luna iulie. Cu toate acestea, Secretarul NATO a evitat să numească ţările respective sau numărul de cazuri.

După tentativa de lovitură de stat, Ankara a lansat o persecuţie pe scară largă împotriva participanţilor, dar şi a dizidenţilor şi jurnaliştilor, arestând zeci de mii de persoane.

Conform cifrelor oficiale, opt ofiţeri turci au fugit în Grecia unde au cerut azil politic, imediat după puci. Avocaţii acestora susţin că în Turcia nu vor beneficia de un proces echitabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe