Trump o atacă pe Merkel: Cetăţenii Germaniei se întorc împotriva conducerii lor
alte articole
La scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a primit un ultimatum de două săptămâni pentru a rezolva problema tot mai intensă a Germaniei cu privire la refugiaţi şi imigranţi, care ar putea să culmineze cu demisia cancelarului, preşedintele american Donald Trump a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că “cetăţenii Germaniei se întorc împotriva conducerii lor, în condiţiile în care imigraţia zguduie coaliţia [de guvernare] şi aşa subţire din Berlin. Infracţionalitatea a crescut în Germania. S-a făcut o greşeală mare în întreaga Europă prin acceptarea a milioane de oameni care le-au schimbat cultura într-o manieră atât de puternică şi violentă!”
Trump, care se confruntă, la rândul său, cu propriile critici din partea presei pentru decizia de a separa copiii imigranţi de părinţii lor la graniţă – problemă asupra căreia şi-au concentrat atenţia cei care promovează povestea “colaborării dintre Rusia şi campania lui Trump” după ce Procurorul General a publicat recent un raport în care, intenţionat sau nu, a umilit FBI-ul – a ridicat miza puţin şi a afirmat că “nu dorim ca ceea ce se întâmplă cu imigraţia din Europa să se întâmple şi la noi!”
În plus, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge, Trump i-a atacat pe criticii politicii sale privind imigraţia la frontieră, scriind pe Twitter: “Copiii sunt folosiţi de unii dintre cei mai rai infractori de pe Pământ pentru a intra în ţara noastră. S-a uitat cineva la Crima care are loc la sud de frontieră? Este istorică, şi unele ţări sunt cele mai periculoase locuri din lume. Nu se va întâmpla în SUA”.
Extremiştii din Uniunea Creştin-Socială Bavareză (CSU), din blocul conservator CDU/CSU condus de cancelarul Angela Merkel, au declarat luni că aceasta are la dispoziţie două săptămâni pentru a înăspri regulile privind azilul sau riscă să împingă Germania într-o criză politică ce va zgudui şi Europa. Ministrul de Interne, Horst Seehofer, lider al CSU, a fost susţinut unanim de partidul său când i-a oferit cancelarului două săptămâni (până la summitul UE din 28-29 iunie) pentru a ajunge la un acord european privind această problemă arzătoare, avertizând că, altfel, va ordona poliţiei de frontieră să întoarcă imigraţii din drumul lor.
Problemele lui Merkel au loc în condiţiile în care statele UE au din nou dispute cu privire la imigraţie, tensiunile fiind amplificate de refuzul Italiei din această lună de a accepta în porturile sale 3 ambarcaţiuni cu imigranţi, una dintre ele având la bord 629 de persoane şi care, în cele din urmă, a ajuns în portul spaniol Valencia.
Potrivit unor rapoarte media precedente, Merkel trebuie acum să convingă guvernele UE să semneze un plan comun privind imigranţii. Naţiunile din centrul şi estul blocului european, precum Ungaria şi Polonia, au refuzat direct sau s-au opus acceptării refugiaţilor pe baza unui sistem de cote obligatorii impus de Uniune. De asemenea, guvernul populist de extremă dreapta din Italia şi Cabinetul conservator de extremă dreapta din Austria au adoptat o poziţie ce nu include compromisuri.
Merkel se va întâlni marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron în Germania, în condiţiile în care Berlinul aparent se pregăteşte să convoace, înaintea summitului UE de la sfârşitul lunii, o întâlnire între cancelarul german şi liderii câtorva state europene aflate în linia întâi a crizei imigraţiei.
“Ar fi aproape un miracol dacă [Merkel] iese învingătoare după următorul summit UE”, a precizat publicaţia germană Die Welt.