Mai crapă niţel. Disputa privind imigraţia se amplifică între Franţa şi Italia

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Getty Images)

Un impas diplomatic între Italia şi Franţa s-a amplificat miercuri, în condiţiile în care cele două ţări au schimbat insulte privind politicile legate de imigraţie.

La o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Italia a acţionat cu “cinism şi iresponsabilitate” prin închiderea porturilor sale pentru o ambarcaţiune plină cu imigranţi, ministrul italian al economiei a anulat o întâlnire cu omologul său francez, la Paris. În acelaşi timp, premierul italian Giuseppe Conte a luat în considerare amânarea unei întâlniri programate cu Macron pentru vineri.

„Nu avem nimic de învăţat de la nimeni despre generozitate, voluntariat, acceptare şi solidaritate”, a afirmat ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, în Senat, conform Euronews.

Salvini a cerut Franţei să îşi ceară scuze şi a precizat că nu este pregătit să accepte critici din partea unei ţări care a oprit în mod regulat imigranţi la graniţa lor comună.

Franţa a susţinut că nu a primit nicio cerere oficială din partea Italiei pentru prezentarea de scuze şi consideră că întâlnirea planificată dintre Macron şi Conte va avea totuşi loc.

Disputa are la mijloc ambarcaţiunea umanitară Aquarius, căreia atât Italia cât şi Malta i-au interzis să andocheze în porturile lor.

Ambarcaţiunea, având la bord 629 de imigranţi, s-a îndreptat ulterior spre Valencia, Spania, fiind escortată de două nave italiene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe