Zodia Vărsătorului. Nava care ameninţă să prăbuşească definitiv ordinea liberală a Europei ajunge în Spania

Ştiri mici, consecinţe mari. Refuzul noului guvern italian de a primi o navă cu refugiaţi poate marca lovitura de graţie pentru neo-liberalismul european.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Migranţii salvaţi pe mare ce au fost prinşi într-un joc de dute-vino între Italia şi Malta au ajuns duminică în portul spaniol Valencia, punând capăt odiseei extenuante a acestora în Mediterană.

Situaţia a devenit simbolică pentru eşecul Uniunii de a cădea de acord asupra imigraţiei.

Spania a intervenit săptămâna trecută pentru a-i ajuta pe cei 620 de imigranţi, proveniţi în principal din Africa sub-sahariană, aflaţi pe ambarcaţiunea Aquarius după ce noul guvern al Italiei a refuzat să îi primească.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, investit în urmă cu două săptămâni, a folosit oportunitatea pentru a manifesta o poziţie mai liberală.

Dar situaţia în care s-au aflat imigranţii de pe Aquarius, navă operată de Doctori Fără Frontiere şi organizaţia umanitară franco-germană SOS Mediterranee, a evidenţiat lupta din cadrul Uniunii Europene de a gestiona un aflux continuu de oameni care fug de sărăcie şi conflicte, conform Reuters.

Bărbaţii, femeile şi copiii care au petrecut 9 zile la bordul ambarcaţiunii, după pescuirea lor în largul coastei libiene, au ovaţionat în timp ce s-au apropiat de Valencia, unde au fost întâmpinaţi de oficiali îmbrăcaţi în costume albe de protecţie şi purtând măşti, înainte ca politia să le proceseze informaţiile.

Întregul grup a sosit în 3 ambarcaţiuni separate, după ce o parte dintre imigranţi au fost transferaţi pe două nave italiene pentru a face călătoria mai sigură.

Respingerea imigranţilor de către Italia a declanşat o dispută cu Franţa, în timp ce problema imigraţiei a declanşat noi tensiuni politice în Germania.

Malta a refuzat la rândul ei să primească ambarcaţiunea Aquarius, precizând că nu a avut nimic de a face cu operaţiunea de salvare, care a fost coordonată de paza de coastă a Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe