Ministrul german de Interne pe aceeaşi undă cu Salvini în privinţa imigraţiei, însă în impas cu Merkel
alte articole
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, l-a invitat pe liderul populist italian Matteo Salvini la Berlin pentru a discuta despre criza frontierelor din Europa.
Cei doi oameni politici au discutat telefonic şi sunt în “deplină armonie” în privinţa politicilor de imigraţie şi securitate, potrivit unei declaraţii publicate de Ministerul de Interne italian.
Seehofer este liderul partidului bavarez Uniunea Social Creştină (USC), care a insistat să se limiteze numărul solicitanţilor de azil [acceptaţi în Germania] şi nu este de acord în această problemă cu unul dintre partenerii săi în coaliţia de guvernare, cancelarul german Angela Merkel, şi partidul ei Uniunea Creştin Democrată (UCD). Blocul USC/UCD împart guvernarea cu social democraţii.
Salvini, care îndeplineşte funcţia de vicepremier şi ministru de Interne al Italiei, precum şi cel de lider al partidului Liga, se opune cu tărie politicilor UE privind imigraţia şi a criticat Germania pentru încurajarea imigraţiei ilegale. Invitaţia adresată de Seehofer are loc la scurt timp după ce Salvini a ajuns pe primele pagini ale ziarelor după ce a întors din drum ambarcaţiunea Aquarius cu imigranţi, care este operată de organizaţiile umanitare Medecins Sans Frontieres şi SOS Mediterranee.
Deşi criticii de stânga l-au atacat pe Salvini pentru decizia sa, totuşi mişcarea a fost văzută ca o victorie tactică pentru liderul populist, în condiţiile în care Spania a fost nevoită să îşi deschidă porturile pentru ambarcaţiunea respectivă.
În prezent, Seehofer încearcă să împingă noul guvern german spre dreapta şi să adopte o poziţie mai dură faţă de imigraţie pentru a recâştiga teritoriul pierdut în faţa partidului populist Alternativa pentru Germania, care la ultimele alegeri a câştigat primele locuri în Parlament.
Seehofer urma să anunţe marţi un nou plan extins privind imigraţia, însă mass media germană a precizat că acţiunea a fost amânată din cauza neînţelegerilor continue cu Merkel.
Potrivit publicaţiei Bild, Seehofer şi Merkel nu au convenit în privinţa ideii returnării imigranţilor la frontieră dacă acestora li s-a refuzat azilul în alte naţiuni sau dacă au făcut cereri pentru azil în mai mult de un stat membru UE.
“Am o responsabilitate pentru această ţară, şi anume să dirijez şi să menţin ordinea. Şi nu pot să amân acest lucru la infinit”, a susţinu Seehofer, conform Deutsche Welle.