Trump l-a sunat pe Putin. Care a fost subiectul principal al primei lor discuţii după alegerile din SUA

Donald Trump (st) şi Vladimir Putin, în timpul summitului de la Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)
Redacţia
11.11.2024

Preşedintele ales Donald Trump face deja paşi rapizi pentru a-şi atinge obiectivul de a pune capăt cât mai curând războiului din Ucraina. S-a dezvăluit duminică faptul că acesta a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, joi, fiind prima comunicare de acest fel între cei doi de când Trump a câştigat alegerile.

Potrivit Washington Post, cei doi lideri au discutat despre obiectivul păcii pe continentul european, iar Trump şi-a exprimat interesul pentru discuţii ulterioare în legătură cu „rezolvarea în curând a războiului din Ucraina”.

În cadrul convorbirii, pe care Trump a purtat-o din staţiunea sa din Florida, el l-a sfătuit pe liderul de la Kremlin să nu escaladeze războiul din Ucraina şi i-a amintit de prezenţa militară considerabilă a Washingtonului în Europa, după cum a declarat o persoană familiarizată cu discuţia, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Mai multe surse au declarat că apelul s-a axat pe „obiectivul păcii pe continentul european” şi s-a încheiat într-o notă pozitivă, cu planuri de a purta conversaţii viitoare privind „rezolvarea războiului din Ucraina în curând”.

Publicaţia respectivă a menţionat că Ucraina a fost informată că apelul urma să aibă loc şi nu a obiectat. Cu toate acestea, guvernul Zelenski a respins ulterior această afirmaţie în raport.

„Rapoartele conform cărora partea ucraineană a fost informată în prealabil cu privire la presupusul apel sunt false. Ulterior, Ucraina nu ar fi putut să aprobe sau să se opună apelului”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi.

Washington Post a subliniat, de asemenea, că echipa de tranziţie Trump se teme de scurgeri de informaţii în acest moment.

Apelurile iniţiale ale lui Trump cu liderii mondiali nu se desfăşoară cu sprijinul Departamentului de Stat şi al translatorilor guvernului american. Echipa de tranziţie a lui Trump nu a semnat încă un acord cu Administraţia pentru Servicii Generale (General Services Administration), o procedură standard pentru tranziţiile prezidenţiale.

Trump şi consilierii săi nu au încredere în funcţionarii guvernamentali de carieră, în urma scurgerii de transcrieri ale convorbirilor prezidenţiale în timpul primului său mandat.

„Ei doar îl sună [pe Trump] direct”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu apelurile.

Convorbirea dintre cei doi lideri vine pe fondul incertitudinii generale cu privire la modul în care Trump va reseta tabla de şah diplomatică mondială a aliaţilor şi adversarilor Statelor Unite după victoria sa decisivă de marţi.

Trump a declarat joi pentru NBC că a vorbit cu aproximativ 70 de lideri mondiali de la alegeri, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski - un apel la care s-a alăturat şi Elon Musk.

„Preşedintele Trump a câştigat alegerile istorice în mod decisiv iar liderii din întreaga lume ştiu că America va reveni la proeminenţă pe scena mondială. Acesta este motivul pentru care liderii au început procesul de dezvoltare a unor relaţii mai puternice cu al 45-lea şi al 47-lea preşedinte, deoarece el reprezintă pacea şi stabilitatea globală”, a declarat Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, într-un e-mail.

Moscova a reacţionat iniţial cu răceală la victoria lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că Putin nu intenţionează să îl sune pe viitorul preşedinte al „unei ţări neprietenoase care este implicată direct şi indirect într-un război împotriva statului nostru”.

Dar joi, Putin l-a felicitat public pe Trump pentru victoria sa, lăudând răspunsul său „bărbătesc” la tentativa de asasinat din Pennsylvania, şi a declarat că este „pregătit” să vorbească cu Trump.

Peskov nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Duminică, jurnalistul Pavel Zarubin de la canalul rus de televiziune de stat Rossiya a publicat un interviu cu Peskov în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că semnele pentru o îmbunătăţire a relaţiilor sub o preşedinţie Trump sunt „pozitive”.

„Trump a vorbit în timpul campaniei sale despre cum vede totul prin înţelegeri, că poate încheia o înţelegere care va aduce pe toată lumea la pace. Cel puţin el vorbeşte despre pace, nu despre confruntare şi dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”, a spus Peskov.

În timp ce strategia preşedintelui Joe Biden şi a vicepreşedintei Kamala Harris în legătură cu Ucraina era previzibilă, Peskov a adăugat: „Trump este mai puţin previzibil şi, de asemenea, [este] mai puţin previzibil în ce măsură Trump va rămâne la declaraţiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale. Să aşteptăm şi să vedem”.

Cât despre convorbirea dintre Trump şi Zelenski de miercuri, aceasta a fost amiabilă, dar vine în contextul în care oficialii de la Kiev sunt îngrijoraţi de ceea ce ar putea însemna o preşedinţie Trump pentru efortul de război, au declarat persoane familiarizate cu convorbirea.

Ucraina are nevoie de miliarde de dolari în sprijin economic şi militar în fiecare lună pentru a continua să se opună Rusiei, care a făcut progrese militare semnificative în ultimele luni. Trump s-a plâns de costul războiului pentru contribuabilii americani şi a remarcat în privat că Ucraina ar putea fi nevoită să renunţe la o parte din teritoriul său, cum ar fi Crimeea, pentru pace.

Deşi Trump nu a prezentat un plan pentru a pune capăt războiului, el a declarat că ar fi fost în beneficiul Ucrainei să încheie o înţelegere mai devreme în război, deoarece ţara continuă să piardă soldaţi, civili şi infrastructură.

„Orice înţelegere - cea mai proastă înţelegere - ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum. Dacă ar fi făcut o înţelegere proastă, ar fi fost mult mai bună. Ar fi renunţat puţin şi toată lumea ar fi trăit şi fiecare clădire ar fi fost construită şi fiecare turn ar fi îmbătrânit pentru încă 2.000 de ani”, a declarat Trump în timpul unui discurs susţinut în Carolina de Nord în septembrie.

„Ce înţelegere putem face? Este demolat. Oamenii sunt morţi. Ţara este în ruine”, a spus el.

Un fost oficial american care a fost informat cu privire la convorbirea cu Putin a declarat că Trump probabil nu doreşte să intre în funcţie cu o nouă criză în Ucraina provocată de escaladarea Rusiei, „oferindu-i un stimulent pentru a dori să împiedice agravarea războiului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor