Trump l-a confruntat pe Ramaphosa, preşedintele Africii de Sud, cu acuzaţii de genocid împotriva albilor

Donald Trump, Cyril Ramaphosa, în Birolul Oval (Getty Images)
Redacţia
22.05.2025

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a confruntat miercuri pe preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa cu acuzaţii false şi explozive de genocid împotriva albilor şi confiscări de terenuri, în cadrul unei întâlniri tensionate la Casa Albă, care a amintit de ambuscada din februarie a liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate de criminalitate din lume, dar majoritatea covârşitoare a victimelor sunt de culoare.

Ramaphosa sperase să folosească întâlnirea de miercuri pentru a reseta relaţiile ţării sale cu SUA, după ce Trump a anulat ajutorul pentru Africa de Sud, a oferit azil minorităţii albe afrikaaner, a expulzat ambasadorul ţării şi a criticat procesul pentru genocid împotriva Israelului.

Preşedintele sud-african a sosit pregătit pentru o primire agresivă, aducând în delegaţia sa jucători de golf sud-africani albi populari şi declarând că doreşte să discute despre comerţ.

Statele Unite sunt al doilea partener comercial al Africii de Sud, iar ţara se confruntă cu o taxă vamală de 30% în cadrul pachetului de taxe la import suspendat în prezent de Trump.

Însă, într-un atac atent coregrafiat în Biroul Oval, Trump a trecut rapid la o listă de preocupări legate de tratamentul aplicat sud-africanilor albi, pe care a punctat-o cu un videoclip şi răsfoind o grămadă de articole de presă tipărite care, potrivit lui, îi confirmau acuzaţiile, transmite Reuters.

Cu luminile stinse la cererea lui Trump, videoclipul – redat pe un televizor care nu este instalat în mod obişnuit în Biroul Oval – arăta cruci albe, despre care Trump a afirmat că sunt mormintele unor persoane albe, şi lideri ai opoziţiei ţinând discursuri incendiare. Trump a sugerat că unul dintre ei, Julius Malema, ar trebui arestat.

Videoclipul a fost realizat în septembrie 2020, în timpul unor proteste după ce două persoane au fost ucise la ferma lor cu o săptămână înainte. Crucile nu marcau morminte reale, conform Reuters.

Un organizator al protestului a declarat la acea vreme postului public de televiziune din Africa de Sud că acestea reprezentau fermierii ucişi de-a lungul anilor.

„Avem mulţi oameni care se simt persecutaţi şi vin în Statele Unite”, a spus Trump. „Aşa că îi luăm din multe... locuri, dacă simţim că are loc persecuţie sau genocid”, a adăugat el, referindu-se în mod specific la fermierii albi.

„Oamenii fug din Africa de Sud pentru propria siguranţă. Pământul lor este confiscat şi, în multe cazuri, sunt ucişi”, a adăugat preşedintele, repetând o teorie conspiraşionistă marginală care circulă în chat-urile de extremă dreapta din întreaga lume de cel puţin un deceniu, cu sprijinul vocal al aliatului lui Trump, Elon Musk, originar din Africa de Sud, care se afla în Biroul Oval în timpul întâlnirii.

Africa de Sud, care a îndurat secole de discriminare draconică împotriva populaţiei de culoare în timpul colonialismului şi apartheidului, înainte de a deveni o democraţie în 1994 sub conducerea lui Nelson Mandela, respinge acuzaţiile lui Trump.

O nouă lege privind reforma agrară, menită să repare nedreptăţile apartheidului, permite exproprierea fără despăgubiri în cazul în care este în interes public, de exemplu dacă terenul este lăsat în paragină. Nu a avut loc nicio expropriere de acest fel, iar orice ordin poate fi contestat în instanţă.

Poliţia sud-africană a înregistrat 26.232 de omoruri la nivel naţional în 2024, dintre care 44 au legătură cu comunităţile agricole. Opt dintre victime erau fermieri.

Ramaphosa, aşezat pe un scaun lângă Trump şi rămânând calm, a respins acuzaţiile acestuia.

„Dacă ar fi avut loc un genocid al fermierilor afrikaaneri, pot să vă garantez că aceşti trei domni nu ar fi aici”, a spus Ramaphosa, referindu-se la jucătorii de golf Ernie Els şi Retief Goosen şi la miliardarul Johann Rupert, toţi de rasă albă, care erau prezenţi în sală.

Acest răspuns nu l-a satisfăcut pe Trump.

„Avem mii de poveşti care vorbesc despre asta, avem documentare, avem ştiri”, a spus Trump. „Trebuie să se răspundă la asta.”

Ramaphosa a stat în mare parte impasibil în timpul prezentării video, întorcând ocazional gâtul pentru a privi ecranul. El a spus că nu a mai văzut materialul înainte şi că ar dori să afle locaţia.

Trump a arătat apoi copii tipărite ale unor articole care, potrivit lui, arătau sud-africani albi care au fost ucişi, spunând „moarte, moarte” în timp ce le răsfoia, pentru a le înmâna în cele din urmă omologului său.

Ramaphosa a spus că există criminalitate în Africa de Sud şi că majoritatea victimelor sunt negri. Trump l-a întrerupt şi a spus: „Fermierii nu sunt negri”.

Ramaphosa a răspuns: „Acestea sunt preocupări despre care suntem dispuşi să discutăm cu dumneavoastră”.

Subiectul genocidului la adresa albilor din Africa de Sud a devenit un punct de adunare pentru extrema dreaptă din Statele Unite şi din alte părţi.

Conversaţia extraordinară, care a avut loc la trei luni după ce Trump şi vicepreşedintele JD Vance l-au mustrat minute în şir pe Zelenski din Ucraina în acelaşi Birou Oval, ar putea determina liderii străini să se gândească de două ori înainte de a accepta invitaţiile lui Trump şi de a risca să fie umiliţi public.

Spre deosebire de Zelenski, care i-a ţinut piept lui Trump şi a plecat mai devreme, liderul sud-african şi-a păstrat calmul, lăudând decorul lui Trump – preşedintele a amenajat Biroul Oval cu accesorii din aur – şi spunând că aşteaptă cu nerăbdare să preia preşedinţia Grupului celor 20 anul viitor.

Trump a refuzat să spună dacă va participa la reuniunea G20 din Africa de Sud în noiembrie.

Mai târziu, în cadrul întâlnirii, Rupert a intervenit pentru a-l susţine pe Ramaphosa, spunând că problema criminalităţii este generalizată şi că mulţi oameni de culoare mor.

După întâlnire, Ramaphosa a încercat să se concentreze pe comerţ, spunând reporterilor că cele două ţări au convenit să discute despre mineralele critice din Africa de Sud. Ministrul său al comerţului a declarat că guvernul a prezentat o propunere comercială şi de investiţii care include achiziţionarea de gaz natural lichefiat din SUA.

Dar preşedintele sud-african a negat categoric acuzaţiile lui Trump privind un val de violenţă rasială împotriva fermierilor albi.

„Nu există genocid în Africa de Sud”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor