Finlanda "se pregăteşte pentru ce e mai rău" pe fondul extinderii prezenţei militare ruse la graniţă

Finlanda se aşteaptă ca Rusia să îşi consolideze şi mai mult trupele de-a lungul graniţei comune după încheierea războiului din Ucraina, în contextul în care apar tot mai multe informaţii privind întărirea bazelor militare ruseşti în apropierea frontierei cu NATO, potrivit The Guardian.
Generalul-maior Sami Nurmi, şeful strategiei din cadrul Forţelor de Apărare ale Finlandei, a declarat că armata monitorizează „foarte atent” manevrele Moscovei şi că este de datoria Finlandei, ca membră NATO, să „se pregătească pentru ce e mai rău”.
Miercuri, Garda de Frontieră finlandeză a anunţat că a finalizat primii 35 km dintr-un gard de securitate planificat pe o lungime totală de 200 km la graniţa estică cu Rusia. Aceasta este închisă de mai bine de un an, după ce Helsinki a acuzat Moscova că a orchestrat trimiterea unor solicitanţi de azil către Finlanda într-o „operaţiune hibridă”. Gardul este dotat cu camere de supraveghere şi senzori care disting între oameni şi animale.
Imagini din satelit publicate de The New York Times arată o extindere a infrastructurii militare ruse în apropierea graniţei cu Finlanda: corturi militare, vehicule, lucrări la adăposturi pentru avioane de vânătoare şi construcţii într-o bază de elicoptere anterior neutilizată.
„Se observă schimbări structurale şi pregătiri moderate în ceea ce priveşte construirea de infrastructură aproape de graniţele noastre. Asta înseamnă că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia – sperăm –, vor începe să readucă forţele care au luptat acolo, în special trupele terestre”, a explicat Nurmi.
Deşi aceste evoluţii nu sunt surprinzătoare, având în vedere că Finlanda s-a alăturat NATO în timp record în 2023, după invazia rusă în Ucraina, oficialul militar a subliniat că situaţia este monitorizată „cu mare atenţie”.
„Totul se întâmplă în etape. Vorbim de un număr moderat de trupe. Nu este vorba despre construcţii masive, dar în anumite locuri se dezvoltă infrastructura şi se aduce echipament nou. Trebuie evaluat dacă se pregătesc să trimită mai multe trupe în Ucraina sau dacă îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu noi. Probabil că fac ambele lucruri”, a mai spus el.
Preşedintele american Donald Trump a reacţionat marţi la aceste informaţii şi a declarat că „nu este deloc îngrijorat”, adăugând că „Finlanda şi Norvegia vor fi foarte în siguranţă”.
Într-o notă similară, generalul Nurmi a transmis că nu există „nicio ameninţare militară imediată dinspre această direcţie, nici la adresa Finlandei, nici a NATO”.
„După atacul asupra Ucrainei, am aplicat pentru aderarea la NATO, iar după ce am fost acceptaţi, Rusia a anunţat că îşi va schimba postura militară la graniţă”, a precizat el.
Deşi cetăţenii finlandezi s-au obişnuit cu ameninţarea constantă dinspre est, sute de persoane continuă să se înscrie la cursuri de pregătire pentru situaţii de urgenţă. Asociaţia Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă pentru Femei (Nasta) a declarat că interesul pentru aceste cursuri rămâne ridicat încă din 2022. Peste 800 de femei s-au înscris la cursurile de primăvară, cele mai multe locuri epuizându-se în 3-4 minute.
Totuşi, Suvi Aksela, coordonatorul de comunicare al organizaţiei, spune că subiectul creşterii prezenţei militare ruse nu este unul de mare actualitate în Helsinki.
„Nu este ceva care să ne alarmeze. Ne-am obişnuit cu astfel de declaraţii din partea Rusiei. Ştiam că odată ce intrăm în NATO, vor începe să îşi întărească prezenţa la graniţă – şi probabil o vor face, doar pentru că sunt... Rusia”, a conchis ea.