Spioni ruşi au folosit Brazilia ca punct de plecare pentru operaţiuni internaţionale, dezvăluie New York Times

(Captură Foto)
Redacţia
22.05.2025

Un grup de spioni ruşi a locuit mai mulţi ani în Brazilia, creându-şi identităţi false pentru a desfăşura activităţi de spionaj în alte ţări, în numele Kremlinului, a dezvălui miercuri o anchetă publicată de The New York Times.

Potrivit raportului citat de United 24, Brazilia a servit drept punct de plecare, unde aceşti spioni au obţinut documente în mod legal, şi-au construit reţele de contacte şi şi-au perfecţionat legendele acoperitoare. După ce şi-au consolidat acoperirea, s-au mutat în Statele Unite, Europa sau ţări din Orientul Mijlociu pentru a desfăşura operaţiuni.

La scurt timp după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, CIA a avertizat autorităţile braziliene cu privire la un presupus spion rus, care călătorea sub numele de Victor Muller Ferreira şi încerca să intre în Olanda pentru un stagiu de pregătire la Curtea Penală Internaţională din Haga. Oficialii olandezi de la frontieră i-au refuzat accesul, iar acesta s-a întors la Sao Paulo, unde a fost arestat de poliţia braziliană sub suspiciunea de fals în acte.

Totuşi, ancheta a relevat că documentele prezentate erau autentice. Adevărata identitate a agentului era Serghei Cerkasov, care obţinuse un certificat de naştere brazilian exploatând o breşă legislativă destinată persoanelor din zonele rurale. Această procedură permite eliberarea actelor pentru orice solicitant care poate dovedi cetăţenia braziliană a unui părinte, susţinut de doi martori. Prin acest mecanism, Cerkasov a reuşit să obţină paşaportul şi alte acte oficiale.

Anchetele ulterioare ale poliţiei au dus la descoperirea mai multor cetăţeni brazilieni care deţineau certificate de naştere autentice, dar nu aveau niciun istoric verificabil până la vârsta adultă, ceea ce a stârnit suspiciuni. În total, au fost identificaţi nouă spioni care operau sub acoperire braziliană.

Un caz notabil este cel al lui Artem Smirev, care locuia în Brazilia sub identitatea Gerhard Daniel Campos-Vittich şi conducea o afacere de imprimare 3D în Rio de Janeiro. Colegii îl descriau ca pe un angajat dedicat, însă investigaţiile au arătat că era, de fapt, un spion rus nemulţumit de viaţa şi activitatea sa. Informaţiile au fost dezvăluite în corespondenţa sa cu soţia reală, Irina, şi ea agent sub acoperire, aflată în Grecia.

Printre ceilalţi agenţi menţionaţi în anchetă se numără: Ekaterina Danilova, Vladimir Danilov, Olga Tiutereva, Alexander Utehin, Irina Antonova şi Roman Koval, care au reuşit să evite arestarea. Singurul condamnat în Brazilia este Cerkasov, găsit vinovat de fals în acte.

Un alt suspect, Mihail Mikuşin, care lucra ca cercetător la o universitate norvegiană sub o identitate braziliană, s-a întors în Rusia în 2024 în urma unui schimb de prizonieri.

În urma dezvăluirilor, autorităţile braziliene au emis alerte Interpol către ţările membre, solicitând informaţii despre spionii expuşi şi avertizând că sunt anchetaţi pentru fals în documente.

Anterior, a fost raportat şi cazul lui Orlin Roussev, un cetăţean bulgar în vârstă de 47 de ani, stabilit în Marea Britanie, care a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare, după ce a pledat vinovat pentru conspiraţie în vederea comiterii de acte de spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor