Marea Britanie cere G7 să reducă plafonul de preţ pentru petrolul rusesc

Regatul Unit a cerut aliaţilor din G7 să reducă plafonul de preţ impus petrolului rusesc, considerând că această măsura este esenţială pentru a creşte presiunea asupra lui Vladimir Putin şi a forţa încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Bloomberg, potrivit RBC Ukraine.
„Presiunea asupra maşinăriei de război a Rusiei este necesară acum mai mult ca oricând”, a transmis Ministerul britanic de Finanţe într-un comunicat, după ce Rachel Reeves, ministrul de Finanţe, a prezidat o sesiune dedicată Ucrainei în cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe ai G7, desfăşurată la Banff, Canada.
„Putin a refuzat constant să se angajeze cu bună-credinţă în propunerile preşedintelui Zelenski pentru o întâlnire directă şi în încercările de a media un armistiţiu în acest război ilegal şi brutal”, se mai arată în declaraţie.
Ţările membre G7 — Regatul Unit, Statele Unite, Germania, Franţa, Italia, Canada şi Japonia — analizează modalităţi de a înăspri plafonul de preţ pentru a submina şi mai mult capacitatea Moscovei de a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei.
În prezent, plafonul este stabilit la 60 de dolari americani pe baril. Conform regulilor în vigoare, operatorii occidentali pot asigura şi transporta petrolul rusesc doar dacă acesta este vândut sub acest prag de preţ.
În cadrul reuniunii de la Banff, Rachel Reeves şi-a exprimat „ambiţia de a acţiona rapid pentru reducerea plafonului de 60 de dolari aplicat ţiţeiului rusesc, într-un moment oportun”. Ea a îndemnat, totodată, aliaţii din G7 să acţioneze împreună „pentru a asigura o pace justă şi durabilă”.
În reacţie la plafonul impus şi la embargoul american şi european asupra majorităţii exporturilor de petrol, Rusia a utilizat o flotă „fantomă” de petroliere — vase operate adesea de companii necunoscute sau neasigurate — pentru a livra ţiţei către pieţe alternative, în special din Asia. Această flotă a permis Rusiei să eludeze o parte dintre restricţii.
Decizia G7
Deocamdată, nu este clar dacă G7 va conveni asupra unei scăderi a plafonului în cadrul reuniunii de la Banff. Ministrul francez de finanţe, Eric Lombard, a confirmat pentru Bloomberg că propunerea se află pe agendă, dar a refuzat să ofere detalii, menţionând că pachetul de măsuri este încă în discuţie.
Iniţial, plafonul de preţ a fost conceput pentru a limita veniturile obţinute de Rusia din vânzările de petrol, fără a provoca totodată o creştere bruscă a preţurilor la nivel global. În contextul în care preţurile petrolului au început să scadă, pe fondul prognozelor privind un surplus global în 2025, aliaţii Ucrainei sunt din ce în ce mai deschişi către măsuri mai ferme.
Anterior, agenţia Reuters relata că Ucraina va solicita Uniunii Europene adoptarea unor măsuri noi şi ample pentru izolarea Moscovei, inclusiv impunerea de sancţiuni secundare împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc.
După declanşarea războiului, India şi China au devenit principalii importatori de petrol rusesc.