Congresul SUA pregăteşte sancţiuni devastatoare împotriva lui Putin în doar câteva zile

Senatul american este pregătit să adopte un proiect de lege privind sancţiuni dure împotriva Rusiei, dacă Vladimir Putin nu va demonstra în zilele următoare o dorinţă reală de pace, au anunţat iniţiatorii legislaţiei, senatorii Richard Blumenthal (Democrat) şi Lindsey Graham (Republican), potrivit RBC Ukraine.
Proiectul de lege, care vizează sancţionarea Rusiei pentru invazia barbară asupra Ucrainei, a fost coiniţiat de 81 de senatori din SUA — un sprijin larg, care reflectă consensul bipartizan privind necesitatea unor măsuri ferme.
Ce prevăd sancţiunile
Noua legislaţie prevede impunerea de sancţiuni dacă Rusia refuză să negocieze cu bună-credinţă o pace durabilă cu Ucraina sau dacă, după semnarea unui acord de pace, întreprinde acţiuni — inclusiv intervenţii militare — care subminează suveranitatea ucraineană.
De asemenea, proiectul introduce o taxă vamală de 500% pentru bunurile importate din ţările care achiziţionează petrol, gaze, uraniu sau alte produse din Rusia.
Condiţiile pentru adoptarea legii
Potrivit iniţiatorilor, secretarul de Stat Marco Rubio şi Subcomisia Senatului pentru Bugetul Departamentului de Stat şi Operaţiuni Externe, Rusia s-a angajat să transmită, în zilele următoare, condiţiile sale privind un eventual armistiţiu.
„Conţinutul acestora vă spune totul despre cât de serios este Kremlinul în privinţa păcii. Bănuim că va fi aceeaşi retorică. Dacă este aşa, Rusia se poate aştepta la o reacţie decisivă din partea Senatului SUA”, se arată în declaraţia oficială.
Ţinta: izolarea Rusiei şi stoparea sprijinului economic din China
Senatorii susţin că legea va izola Rusia prin plasarea sa pe o „insulă comercială”, impunând taxe drastice ţărilor care o susţin economic. Una dintre principalele ţinte este China, care cumpără petrol ieftin prin flota „fantomă” a Moscovei — o reţea de petroliere cu proprietari sau asiguratori netransparenţi.
„Fără sprijinul economic al Chinei, maşinăria de război a lui Putin s-ar opri”, au declarat senatorii.
„Deşi ne dorim pacea, devine din ce în ce mai clar pentru noi – şi pentru o supermajoritate a Senatului – că Putin se joacă de-a diplomaţia. Senatul SUA este pregătit să acţioneze dacă aceste jocuri continuă”, au adăugat Blumenthal şi Graham.
Susţinere în Congres şi impact estimat
Proiectul de lege a fost introdus la sfârşitul lunii aprilie. Lindsey Graham a declarat că are deja sprijinul necesar în Camera Reprezentanţilor pentru a avansa propunerea şi acolo. De asemenea, este puţin probabil că Donald Trump, în eventualitatea unei realegeri, să blocheze legea, deoarece cele 81 de voturi din Senat depăşesc pragul de 67 necesar pentru a respinge un eventual veto prezidenţial.
Potrivit fostului consilier prezidenţial ucrainean Oleh Ustenko, dacă legea va fi adoptată, Rusia ar putea pierde aproximativ 150 de miliarde de dolari — echivalentul a aproape 40% din bugetul său militar.