Trump îl alege pe fostul senator David Perdue ca ambasador în China
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că l-a ales pe fostul senator David Perdue în funcţia de ambasador în China, apelând la un fost politician cu experienţă în afaceri pentru a ajuta la dirijarea relaţiilor marcate de neîncredere profundă şi tensiuni comerciale.
"El va avea un rol esenţial în punerea în aplicare a strategiei mele de a menţine pacea în regiune şi o relaţie de lucru productivă cu liderii Chinei", a transmis Trump într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social, potrivit Reuters.
Trump, care îşi va prelua mandatul la 20 ianuarie 2025, a declarat că va impune un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile chineze dacă Beijingul nu va face mai mult pentru a opri traficul de fentanil, un narcotic care creează o dependenţă puternică.
De asemenea, în timpul campaniei electorale, Trump a ameninţat cu tarife de peste 60% pentru bunurile chinezeşti.
Perdue, un republican din statul american Georgia care a făcut parte din Senat în perioada 2015-2021, a locuit anterior în Hong Kong în timpul unei cariere de 40 de ani ca director de afaceri.
Nominalizarea sa marchează o revenire la practica frecventă din ultimele decenii de a trimite foşti politicieni la Ambasada SUA din Beijing, după ce preşedintele Joe Biden l-a numit pe diplomatul veteran de carieră Nicholas Burns în 2021.
Perdue a postat pe X că a înţeles gravitatea funcţiei de ambasador şi că aşteaptă cu nerăbdare să "pună în aplicare strategia preşedintelui Trump". El a mai spus că apreciază modul în care Burns a reprezentat interesele SUA în această funcţie. La rândul său, Burns i-a urat lui Perdue "mult succes".
Democraţii din SUA s-au plâns de faptul că, în cariera sa de director de afaceri, inclusiv la compania de articole sportive Reebok, Perdue s-a bazat pe externalizarea locurilor de muncă din producţia americană în Asia, o practică împotriva căreia Trump a vociferat şi a promis să îi pună capăt.
Trump a nominalizat susţinători ai unei linii dure faţă de China pentru alte funcţii de conducere în administraţia sa, inclusiv pe senatorul Marco Rubio pentru funcţia de secretar de stat, un semnal că politica sa faţă de principalul rival strategic al Statelor Unite ar putea merge dincolo de măsurile comerciale.
În primul său mandat de preşedinte, Trump l-a numit pe Terry Branstad, fost guvernator al statului Iowa, ambasador în China. Branstad a încercat să profite de legăturile sale cu oficialii chinezi, inclusiv cu Xi Jinping înainte ca acesta să devină lider al Chinei, pentru a ajuta la gestionarea tensiunilor comerciale. Însă cele două părţi au sărit cu capul înainte într-un război comercial fără precedent.
Ministerul chinez de Externe a declarat, în cadrul unui briefing la Beijing, că a "luat act de rapoartele" privind nominalizarea lui Perdue, dar nu a elaborat.
Rămâne de văzut care va fi rolul pe care ambasadorul lui Trump îl va juca în relaţiile tensionate dintre SUA şi China.
Unii analişti spun că este probabil ca Beijingul să caute un angajament prezidenţial direct sau la nivel înalt cu Trump şi cu cei mai apropiaţi consilieri ai săi, pentru a gestiona potenţiala escaladare a tensiunilor comerciale.