Trump continuă cu insultele - spune că Zelenski nu este "foarte important" în negocierile de pace

Donald Trump în Biroul Oval, 30 ianuarie 2025 (AFP via Getty Images)
Redacţia
21.02.2025

Preşedintele american Donald Trump consideră că preşedintele Volodimir Zelenski nu este foarte important în negocierile pentru încheierea războiului din Ucraina.

Preşedintele american a transmis acest mesaj într-un interviu acordat Fox News Radio, citat de Bloomberg.

Trump a declarat în interviu că Zelenski nu a reuşit să pună capăt războiului în cei trei ani de când a început invazia rusă la scară largă.

„Nu cred că este foarte important să fie prezent la întâlniri, ca să fiu sincer cu voi”, a spus Trump, referindu-se la negocierile pentru încheierea războiului cu Rusia.

„Când Zelenski s-a plâns că nu a fost invitat la întâlnire, vreau să spun că nu a fost o prioritate pentru că a făcut o treabă atât de proastă în negocieri până acum”, a spus preşedintele american.

Trump şi-a reiterat, de asemenea, convingerea că predecesorul său Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi putut preveni războiul.

„De fiecare dată când spun: 'Oh, nu este vina Rusiei', întotdeauna sunt făcut praf cu ştiri false, dar vă spun, Biden a spus lucrurile greşite, Zelenski a spus lucrurile greşite, au fost atacaţi de cineva care este mult mai mare şi mult mai puternic”, a spus Trump.

„Dar Rusia ar fi putut fi convinsă atât de uşor să renunţe la asta”, a adăugat el.

Trump a recunoscut, de asemenea, că Rusia a atacat Ucraina fără niciun motiv. În acelaşi timp, el a continuat să insiste că acest război nu ar fi avut loc dacă s-ar fi negociat cu Rusia.

Trump a făcut o serie de declaraţii dure împotriva lui Volodimir Zelenski în ultimele zile. În special, preşedintele american l-a numit pe Zelenski un „dictator, care nu a organizat alegeri”, preluând o temă a propagandei ruseşti împotriva guvernului ucrainean.

La 18 februarie, înalţi oficiali ai Federaţiei Ruse şi ai Statelor Unite s-au întâlnit în Arabia Saudită fără a invita Ucraina sau Europa.

În cadrul reuniunii, părţile au convenit să „abordeze aspectele iritante” ale relaţiei bilaterale şi să continue să lucreze la pregătirea discuţiilor privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Evoluţia a scandalizat lumea occidentală slăbind încrederea în administraţia Trump şi SUA, precum şi în continuitatea arhitecturii de securitate internaionale, bazată pe puterea militară a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor