Noul împărat al Chinei presează Secretarul General ONU cerând o guvernare globală

"Globalişti din toate ţările, uniţi-vă!" pare să fie noul slogan al comunismului chinez.
Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
10.04.2018

Liderul comunist chinez Xi Jinping s-a întâlnit în acest weekend cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în Beijing şi i-a cerut acestuia să insiste asupra promovării „guvernării globale” pentru a rezolva problemele cu care se confruntă lumea.

Preşedintele Xi Jinping şi-a exprimat în mod explicit dorinţa ca ţara sa să devină „paznicul ordinii internaţionale”, să definească şi să aplice legea internaţională.

Guterres s-a aflat în Beijing pentru a se întâlni cu Xi Jinping şi, aparent, a mulţumit guvernului comunist chinez pentru susţinerea pe care o acordă ONU.

Ziarul chinez (aparţinând Partidului Comunist) Global Times a precizat că, în timpul întâlnirii, preşedintele Xi Jinping „a exprimat nevoia pentru o îmbunătăţire a guvernării globale”.

„Fie că este vorba de guvernare internă sau guvernare globală, trebuie să avem ca obiectiv sentimentul de împlinire al oamenilor şi trebuie să continuăm să oferim oamenilor încredere şi aşteptări privind stabilitatea. Trebuie să facem presiuni şi să îmbunătăţim guvernarea globală pentru a face faţă acestei provocări”, a susţinut liderul comunist chinez.

Aparent, liderul chinez, care şi-a câştigat dreptul de a rămâne indefinit la cârma celui mai mare partid comunist din istorie, ar fi insistat ca politicile internaţionale ale Chinei, în special proiectul „O Centură, Un Drum" – un proiect major de infrastructură internaţională, ce urmăreşte să cimenteze influenţa Beijingului asupra guvernelor – este necesar pentru „fericirea şi întinerirea naţională a oamenilor şi pentru a găsi un teren comun pentru întreaga lume”.

Lider al armatei chineze, al singurului partid politic influent din China şi deţinător al titlului în mare parte ceremonial de „preşedinte”, Xi Jinping a încercat să ofere asigurări că Beijingul „nu va impune niciodată calea, modelele şi teoriile chineze asupra altora”.

De pe cealaltă parte, China este cunoscută atât - intern - pentru încălcări masive ale drepturilor precum industria de recoltare forţată de organe de la deţinuţii politic - cât şi - extern - pentru proiectul guvernamental de folosire a hackerilor armatei sale în activităţi de spionaj cibernetic şi furt de secrete industrială. La începutul anilor 90, Partidul a creat aşa-numitul Proiect 863, în cadrul căruia se crede că lucrează peste 150 de mii de persoane, menit să extragă secrete tehnologice şi de stat din Occident.

Conform rezumatului prezentat de ONU privind întâlnirea din Beijing, Guterres „şi-a exprimat aprecierea pentru suportul manifestat de preşedintele Xi Jinping faţă de activitatea desfăşurată de ONU şi i-a declarat acestuia că ONU continuă să se bazeze pe conducerea şi angajamentul Chinei”.

De asemenea, Guterres a aplaudat Beijingul pentru rolul său în criza nucleară nord-coreeană. China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Nord, putând astfel să susţină economia nord-coreeană şi să îi permită dictatorului Kim Jong-un să continue să ameninţe SUA, Coreea de Sud şi/sau Japonia cu un atac nuclear.

La sfârşitul lunii martie, Kim a vizitat Beijingul, fiind prima vizită a acestuia într-un stat străin de la preluarea conducerii ţării de la tatăl său. În Beijing, Xi Jinping i-a oferit lui Kim produse de lux în valoare de aproximativ 400.000 de dolari, ce sunt probabil interzise sub sancţiunile ONU. Informaţiile privind cadourile sunt în mare parte indisponibile, în condiţiile în care mass media chineză de stat a difuzat doar imagini cu primirea cadourilor de către Kim. Imaginile au fost folosite de observatori media pentru a estima preţul cadourilor.

Xi Jinping a propus de mult timp crearea unui guvern global care să aibă la cârma sa China, deşi oficial a respins ideea hegemoniei chineze. În timpul Forumului Economic din Davos, din 2017, într-un discurs în care a avertizat împotriva „populismului” şi sentimentului naţionalist, Xi Jinping a subliniat că lumea are nevoie de o „guvernare economică globală” mai mare.

În octombrie 2017, în timpul unui discurs de 3 ore adresat Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a subliniat că ţara sa nu va mai concura cu alte ţări pentru supremaţie. “Este vremea ca noi să ocupăm centrul scenei mondiale şi să aducem o contribuţie mai mare umanităţii”, a afirmat el, fără să menţioneze SUA în discursul său şi fără a preciza că rapoarte întocmite de numeroşi analişti consideră China drept un lagăr imens de concentrare în care drepturile omului sunt călcate în picioare în mod sistematic.

China a încercat de ani de zile să smulgă puterea din mâinile SUA în ceea ce priveşte protejarea regulamentelor pentru libertatea de exprimare pe Internet, oferind în schimb să conducă eforturile de aplicare a unui set de reguli şi regulamente despre ceea ce poate fi afirmat sau publicat în mediul online.

În 2016, fostul preşedinte Barack Obama a renunţat la controlul SUA asupra Internetului, predându-l unei coaliţii internaţionale care include şi China, aducându-l astfel pe Xi Jinping mai aproape de controlul pe care îl urmăreşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor