Trump cere membrilor G7 reprimirea Rusiei

Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)
Andrei Popescu
08.06.2018

Preşedintele american Donald Trump a cerut vineri omologilor săi din G7 să reintegreze Rusia în această organizaţie internaţională, care este compusă din ţările cele mai avansate economic.

"Au expulzat Rusia, ar trebui să reintegreze Rusia. Pentru că trebuie să avem Rusia la masa negocierilor", a declarat Trump, înainte de a zbura spre Canada, unde urmează să participe la summitul G7 din provincia Quebec.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia au început să se tensioneze după 2014, când Kremlinul a anexat Peninsula Crimeea, în urma răsturnării regimului Ianukovici la Minsk, încălcând un principiu diplomatic care a guvernat mai mult sau mai puţin relaţiile internaţionale după 1945 - de recunoaştere a graniţelor existente după cel de-al doilea Război Mondial.

Tensiunile dintre cele două state s-au amplificat după ce Rusia a intrat în 2015 pe teatrul de operaţiuni din Siria, împiedicând căderea regimului lui Bashar al Assad care începuse să piardă războiul dus de rebeli - dintre care unii erau sprijiniţi de Washington.

"Vă place sau nu, poate nu e corect politic, dar avem o lume de condus. Rusia ar trebui lăsată înăuntru", adăugat el.

Liderul american va fi ultimul care va ajunge la summit, la Malbaie, o pitorească localitate din Quebec, şi primul care va pleca, sâmbătă dimineaţa, un semn al interesului pe care îl arată faţă de clubul celor mai dezvoltate 7 economii din lume.

Acesta s-a arătat mult mai interesat, în ultimele săptămâni, de un alt summit: cel prevăzut în 12 iunie cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Singapore. Aici va pleca direct din Quebec.

"S-ar putea să plec un pic mai devreme, depinde de ce se întâmplă", a avertizat Trump.

Pe 12 iunie, la singapore va avea loc un summit istoric, între Donald Trump şi Kim Jong Un, liderul celui mai paranoic stat comunist din lume, unde se aşteaptă negocieri importante care să conducă la de-nuclearizarea peninsulei coreene.

Întâlnirea G7 este cea mai tensionată din istorie, pe fondul apariţiei unui război tarifar între SUA şi ţări Europene, Japonia şi Canada şi Mexic. Tensiunile survin pe fondul unei proaste relaţii a lui Donald Trump cu liderii europeni, amplificate de reticenţa cu care Europa a primit retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul - aşa numitul JCPOA - şi chiar sprijinul acordat de Administraţie mutării capitalei israeliene la Ierusalim.

Preşedintele american a subliniat că nu are intenţia unei flexibilizări a poziţiei sale în faţa celorlalţi şase lideri.

"Uniunea Europeană ne tratează foarte prost, Canada, foarte prost", a spus Trump, de la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor