Putin: Phenianul doreşte garanţii “absolute” de securitate ca să renunţe la armele nucleare

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că SUA va trebui să ofere Coreei de Nord garanţii “absolute” de securitate dacă doreşte ca regimul comunist din Phenian să renunţe la toate armele sale nucleare.

Într-un interviu cu un post de televiziune de stat chinez, difuzat miercuri înaintea unei vizite în Beijing, Putin a precizat că speră că summitul planificat pentru 12 iunie între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un va aduce rezultate pozitive, potrivit RFE/RL.

Putin consideră că paşii “fără precedent” făcuţi de Coreea de Nord înaintea summitului – inclusiv suspendarea testelor nucleare şi de rachete şi demolarea poligonului de teste nucleare Punggye-ri – sunt semne importante de bunăvoinţă.

Şeful de la Kremlin l-a lăudat şi pe omologul său american Trump afirmând că decizia de a se întâlni cu Kim este “curajoasă şi matură”.

Însă Putin a afirmat că Phenianul va cere “garanţii de securitate absolute” dacă SUA îşi va menţine cererea ca Nordul să abandoneze în totalitate armele nucleare, pentru a beneficia de o relaxare a sancţiunilor internaţionale.

“Nu poate fi altfel, în special după evenimentele tragice din Libia”, a precizat Putin, aparent făcând referire la răsturnarea de la putere a liderului libian Moammer Gaddafi de către rebeli libieni, cu ajutorul forţelor NATO, după ce acesta a acceptat să abandoneze programul de arme nucleare al ţării.

Putin a făcut această declaraţie după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit săptămâna trecută cu liderul nord-coreean pentru a discuta despre apropiatul summit cu Trump.

Miniştri nord-coreeni au citat de asemenea exemplul lui Gaddafi pentru a sublinia că Phenianul nu va accepta un acord de dezarmare nucleară totală precum cel din Libia. Însă, unii oficiali americani au insistat în repetate rânduri că Kim Jong-un trebuie să renunţe în totalitate la armele nucleare ca parte a acordului ce ar putea fi încheiat în urma summitului din Singapore.