SUA avertizează Iranul în privinţa dezvoltării capacităţii de îmbogăţire a uraniului

Centrala nucleară iraniană de la Natanz
Centrala nucleară iraniană de la Natanz (Majid Saeedi/Getty Images)

SUA a avertizat că nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare după ce Teheranul a anunţat intenţia de a dezvolta capacitatea de îmbogăţire a uraniului.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a lansat avertismentul miercuri, printr-un mesaj postat pe Twitter, afirmând: “Analizăm rapoartele care susţin că Iranul plănuieşte să îşi dezvolte capacitatea de îmbogăţire [a uraniului]. Nu vom permite Iranului să dezvolte o armă nucleară”.

Pompeo a adăugat că “Iranul are cunoştinţă de hotărârea noastră”, potrivit RFE/RL.

Declaraţia secretarului de stat a fost făcută după ce Iranul a anunţat că o unitate de construire a centrifugelor avansate va fi finalizată în decurs de o lună la centrala nucleară din Natanz. Noua structură face parte din planul Teheranului de a extinde capacitatea de îmbogăţire a uraniului în cazul în care acordul nuclear din 2015 se va nărui. De asemenea, acţiunea respectivă a Republicii Islamice are loc la ordinele liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

“După ordinul dat de liderul suprem, am pregătit acest centru într-un interval de 48 de ore. Sperăm că unitatea va fi finalizată într-o lună”, a declarat Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, într-un interviu difuzat miercuri la televiziunea de stat iraniană.

Khamenei şi alţi politicieni extremişti din Iran s-au întrebat dacă ţara ar trebui să continue să respecte acordul nuclear după ce preşedintele Donald Trump a decis luna trecută să retragă SUA din acord şi să reimpună sancţiuni americane împotriva Teheranului.

Trump a declarat în repetate rânduri că acordul este plin de breşe şi a cerut semnatarilor să ia măsuri pentru a îndrepta situaţia, ameninţând că, în sens contrar, va retrage SUA din acord. În acelaşi timp, înalt oficiali ai administraţiei americane au făcut presiuni pentru ca aliaţii europeni să accepte o serie de modificări la acordul nuclear care ar aborda intervenţia militară iraniană în Orientul Mijlociu, precum şi acţiunile în desfăşurare ale Teheranului de a dezvolta rachete balistice avansate ce ar putea fi folosite pentru a transporta o armă nucleară.

Anunţând, luni, decizia de a dezvolta capacitatea de îmbogăţire a uraniului, Iranul a declarat Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică faptul că mişcarea respectă prevederile acordului nuclear.

Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri prevede ca Teheranul să îşi limiteze în mod semnificativ activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Ceilalţi semnatari ai acordului – Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania – au susţinut că rămân dedicaţi acordului cât timp Iranul va continua să îl onoreze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe