Cea mai tensionată întâlnire G7 din istorie începe în Canada. Trump: “Vechea ordine s-a încheiat”

Preşedintele Donald Trump
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)

Înaintea celei mai conflictuale reuniuni din istoria G7 (prima întâlnire a avut loc în 1975), cancelarul german Angela Merkel deja a pregătit terenul pentru “confruntările”, în Canada, cu cei mai influenţi lideri politici ai lumii, printre ei aflându-se preşedintele american Donald Trump. Astfel, Merkel a promis că îl va provoca pe Trump în orice problemă, de la comerţ la climat, şi a avertizat că în cazul în care nu se va ajunge la un compromis, s-ar putea ca liderii să eşueze să încheie o declaraţie finală – situaţie fără precedent pentru un summit al celor mai avansate şapte economii din lume, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Adresându-se miercuri parlamentarilor germani, cu două zile înaintea deschiderii summitului G7 din La Malbaie, Quebec, Merkel a declarat că doctrină “America pe primul loc” a preşedintelui Trump demonstrează că “avem o problemă serioasă cu acordurile multilaterale”. Ea a adăugat că eşecul găsirii unui teren comun ar putea duce la o situaţie foarte neobişnuită în care gazda – Canada – să emită o declaraţie de final cu care nu vor fi de acord toţi participanţii, precizează Bloomberg.

Cancelarul german a afirmat că doreşte să discute cu Trump în mod specific despre comerţ la summitul G7. “Vor exista unele discuţii controversate” la întâlnire, le-a spus ea parlamentarilor. Germania se va asigura că lucrurile stabilite şi asupra cărora s-a căzut de acord la ultimul summit G7 şi la ultima întâlnire G20 vor fi menţinute în declaraţii comune emise la discuţiile de două zile din Quebec - “în cazul în care se va cădea de acord asupra vreunei declaraţii”, a adăugat Merkel.

În cazul în care Merkel a sperat că îl va “linişti” pe Trump avertizându-l de duelul dintre SUA şi restul lumii, se pare că aceasta s-a înşelat deoarece, potrivit unor rapoarte, preşedintele american aparent intenţionează să adopte un ton conflictual la summitul G7 ca răspuns la presiunile colective ale celorlalte 6 naţiuni cu privire la tarifele pe care Washingtonul le-a impus recent la importurile de oţel şi aluminiu din UE, Canada şi Mexic.

Între timp, Bloomberg a precizat că Franţa s-a alăturat Germaniei cu scopul de a-l avertiza pe preşedintelui Trump că nu vor semna o declaraţie comună la summitul G7. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că trebuie să se înregistreze un progres privind tarifele şi alte probleme şi că ceilalţi lideri G7 trebuie să i se opună lui Trump, potrivit unei surse a publicaţiei Bloomberg.

Comentând aceste ameninţări specifice, Paul Donovan, economist şef la UBS, a declarat că “UE a anunţat că o serie de produse americane vor fi supuse tarifului de 25%”: motociclete Harley Davidson, blugi, whiskey, suc de portocale şi unt de arahide.

“Înaintea summitului G6+1 de mâine [vineri], preşedintele francez Macron a indicat că s-ar putea ca Franţa să nu semneze declaraţia [de la finalul summitului] dacă SUA nu îşi schimbă abordarea. În mod evident, aceasta este o ameninţare teribilă (deşi mai degrabă subliniază izolaţionismul americanilor, de care pieţele ar putea fi îngrijorate)”, a adăugat Donovan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe