Extrema stângă protestează împotriva summitului G7 în Canada
alte articole
Manifestanţi mascaţi au lansat rachete de semnalizare, au incendiat steagul britanic în Quebec, Canada, înaintea deschiderii summitului anual G7, la care participă liderii din Franţa, Marea Britanie, Japonia, Italia, Canada, SUA şi Germania.
În timp ce mulţi dintre cei aproximativ 500 de manifestanţi adunaţi în Quebec City au fost paşnici, au existat totuşi tensiuni şi confruntări, inclusiv steaguri incendiate în ajunul summitului care îl va aduce pentru prima dată în Canada pe preşedintele american Donald Trump, potrivit publicaţiei The Star.
Regiunea împădurită Charlevoix din Quebec - locul unde se ţine summitul - seamănă cu o fortăreaţă, iar organizatorii conferinţei din această săptămână au luat măsuri pentru a-i proteja pe liderii mondiali de tulburările de exterior.
Totuşi, joi, o coaliţie de grupuri anti-colonialism şi anti-capitalism au ieşit pe străzi în ciuda prezenţei poliţieneşti masive.
Poliţia din Quebec City a făcut mai multe arestări, iar reporteri CBC au văzut cum unii activişti, îmbrăcaţi în negru, au ameninţat şi hărţuit câţiva jurnalişti care acopereau protestul.
Autorităţile au cerut manifestanţilor să se adune într-o zonă oficială de protest, într-o parcare din La Malbaie.
Totuşi, un grup autodenumit Reţeaua de Rezistenţă Anti-G7 a cerut susţinătorilor să desfăşoare o “zi a perturbărilor”. De asemenea, a i-a sfătuit să se deplaseze în La Malbaie, descriind locaţia drept o “capcană” şi a anunţat un miting şi pentru vineri.
Pe website-ul grupului, acesta a susţinut: “Şefii de stat din cele mai puternice şapte ţări imperialiste şi coloniale [din lume] se vor întâlni în 8 şi 9 iunie ca parte summitului G7, care va avea loc la Manoir Richelieu în La Malbaie.
“Este o ocazie specială pentru ca elita globală să celebreze dominaţia lor asupra economiei capitaliste. În timp ce susţin că vor discuta despre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă, egalitate de gen şi schimbarea climatului, în realitate, întâlnirile G7 sunt esenţiale pentru procesul organizării economiei globale în favoarea băncilor şi industriilor petrolieră, agricolă, farmaceutică, hi-tech şi a armamentului”.