Netanyahu şi Merkel minimalizează neînţelegerile privind problema iraniană
alte articole
Iranul a fost în mod evident primul subiect pe agenda discuţiilor care au avut loc luni, la Berlin, între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cancelarul german Angela Merkel.
Cei doi aliaţi apropiaţi se află în tabere diametral opuse în această problemă aparte, potrivit Deutsche Welle. Germania favorizează continuarea acordului nuclear iranian în pofida retragerii SUA, în timp ce Israelul se opune acordului, fiind îngrijorată că acesta ar putea întări capabilitatea Teheranului de a dezvolta arme nucleare. Regimul din Tel Aviv doreşte ca Germania să nu mai facă afaceri cu Iranul.
Netanyahu susţine că Iranul finanţează conflicte cu veniturile obţinute din relaxarea sancţiunilor internaţionale. Premierul israelian se află într-un turneu european pentru a convinge diverse ţări să urmeze poziţia preşedintelui american Donald Trump şi să se retragă din acordul nuclear iranian.
Amânarea problemei?
Răspunzând întrebărilor reporterilor, Merkel a declarat că Germania şi Israel doresc să împiedice Iranul să dezvolte arme nucleare, însă nu sunt de acord cu mijloacele prin care să se atingă acest obiectiv.
Merkel a afirmat că anterior încheierii acordului nuclear în 2015 între marile puteri şi Iran, acesta din urmă a fost aproape să dezvolte astfel de arme, adăugând că acordul va garanta “o mai mare transparenţă”.
Netanyahu a declarat în schimb că acordul de fapt va oferi Iranului permisiunea de a dezvolta cantităţi “nelimitate” de uraniu îmbogăţit în viitor, cu condiţia să nu facă acum acest lucru. El a adăugat că aşa ceva este inacceptabil.
Totuşi, premierul israelian a insistat că “nu există niciun fel de probleme” în privinţa dialogului dintre Germania şi Iran.
Merkel a recunoscut că Berlin şi Tel Aviv nu au aceeaşi părere despre acest subiect, însă a insistat că există un consens în privinţa eliminării implicării “îngrijorătoare” a Iranului în războiului civil sirian.
“Nu există consens privind toate problemele, dar suntem prieteni şi există voinţa de a înţelege poziţia celuilalt”, a adăugat cancelarul german.
Netanyahu a apreciat angajamentul Germaniei faţă de securitatea Israelului şi faţă de lupta împotriva antisemitismului. Dar el a subliniat că “Islamul radical” este cel mai mare pericol cu care se confruntă întreaga lume în prezent, adăugând că Iranul continuă să ceară distrugerea Israelului.
De asemenea, Netanyahu a afirmat că Teheranul intenţionează să lanseze un “război religios” în interiorul lumii islamice, care, în opinia acestuia, va duce la creşterea numărului de refugiaţi care vor încerca să ajungă în Europa, problemă care este văzută în mare parte drept “călcâiul lui Ahile” al cancelarului Merkel.
Problema palestiniană
Un jurnalist israelian a întrebat-o pe Merkel de ce nu recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, aşa cum a făcut SUA.
Merkel a declarat că Germania susţine soluţia cu două state pentru Israel şi Palestina şi că tratatele internaţionale împiedică recunoaşterea Ierusalimului drept capitală israeliană.
Un jurnalist german l-a întrebat pe Netanyahu când va înceta Israelul să mai ocupe teritoriile palestiniene din Fâşia Gaza, iar premierul a precizat că ţara sa doreşte să negocieze un tratat de pace, adăugând că Fâşia este condusă de Hamas şi alţii care cer distrugerea Israelului.
Încălcarea protocolului
În pofida faptului că a fost presat de o serie de preocupări globale, aparent o întrebare legată de Richard Grenell a părut să îi provoace lui Netanyahu un mare disconfort. Noul ambasador american la Berlin a provocat o controversă în Germania în weekendul trecut când, într-un interviu acordat site-ului de ştiri ultra-conservator Breitbart News, a declarat că el consideră că trebuie “întărită” dreapta politică europeană, aflată în ascensiune.
Premierul israelian a încercat să minimalizeze o întâlnire planificată cu Grenell, când a fost întrebat despre acest lucru. Întâlnirea cu reprezentantul unei alte ţări în timpul vizitei oficiale în Germania ar constitui o încălcare jenantă a protocolului diplomatic de către Netanyahu.
“Mă voi întâlni pentru scurt timp cu el la aeroport”, a menţionat premierul israelian, cerând să nu se acorde o semnificaţie acestei întâlniri, deoarece nu există vreuna.