Trocul pe portofolii cu UDMR-ul aproape de final

Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui
Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)

Negocierile dintre dintre UDMR şi premierul Victor Ponta privitoare la componenţa, programul şi structura noului Guvern sunt aproape de final. Potrivit unor surse politice citate de Adevărul, liderii formaţiunilor s-au întâlnit încă de duminică şi au ajuns la un acord ce va fi făcut public astăzi.

Singurul punct asupra căruia USD-ul şi maghiarii nu au reuşit să se înţeleagă, este portofoliul de la Ministerul Sănătăţii, pe care UDMR-ul îl vrea pentru Cseke Attila, în timp ce PSD-ul nu se arată dispus să cedeze acest minister.

Pretenţiile UDMR pentru a intra la guvernare au fost primirea a doua ministere, un post de vicepremier, opt sau nouă posturi de secretar, trei sau patru şefi de agenţii şi deconcentrate, dar şi prefecţi în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Conform surselor citate de Adevărul, parte din aceste pretenţii par să fi primit răspunsul dorit de UDMR. Maghiarii vor avea un vicepremier, în persoana lui Kelemen Hunor, care va prelua şi funcţia de ministru al Culturii. Ministru al Mediului ar urma sa fie Tanczos Barna, fost ministru al Dezvoltării în timpul guvernării PDL, iar ministrul Comunicaţiilor, în locul social-democratului Dan Nica, ar urma sa fie Karoly Borbely.

Iniţial, postul de ministru al Mediului i-a fost propus iniţial lui Attila Korodi, spun sursele Adevărul, însă acesta a refuzat categoric. Solicitările UDMR vor fi incluse într-un acord separat, care nu va face parte din Programul de Guvernare, au precizat aceleaşi surse.

Liderii UDMR se vor întruni în şedinţă luni, la ora 12, pentru a discuta acordul cu USD, în timp ce PSD-ul are programată luni, ora 18:00, la Palatul Parlamentului, şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, pentru a decide structura viitorului Cabinet.

Sâmbătă, fostul preşedinte UDMR Marko Bela a susţinut că ar fi "un păcat" să nu intre la guvernare în condiţii corespunzătoare, subliniind că "echipa Ponta nu trebuie lăsată să se chinuiască în continuare".

Condiţiile "corespunzătoare" pe care le-ar vrea UDMR-ul ar fi înfiinţarea Universităţii de medicină în limba maghiară la Târgu Mureş, prevăzută de trei ani în Legea Educaţiei însă blocată până acum de guvern, acordarea permisiunii maghiarilor din România de a-şi folosi simbolurile naţionale, plus retragerea proceselor pe care prefecţii din judeţele cu populaţie maghiară le-au intentat primarilor ce au arborat pe primării steagul secuiesc.

Negocierile sunt "delicate", deoarece părţile trebuie să-şi negocieze pretenţiile fără a modifica Programul de guvernare, în caz contrar existând riscul ca preşedintele Băsescu să ceară desemnarea unui nou premier. Duminică, şeful statului a acuzat faptul că odată cu ieşirea PNL din guvern şi intrarea UDMR, se schimbă nu doar structura Guvernului ci şi Programul de Guvernare, ceea ce inseamna ca Ponta ar trebui reinvestit ca premier.

Preşedintele Traian Băsescu a mai precizat duminică faptul că noul program al Guvernului va suferi modificări „consistente” şi, în plus suspectează că în spatele programului de guvernare ar putea sta „un protocol secret”.

"Mi-e teamă de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. El a avut un protocol secret cu UDMR-ul şi am aflat după alegeri că acesta există. Eu personal voi fi foarte atent dacă va exista un asemenea protocol secret”, a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne