UDMR s-a "hotărât" să intre la guvernare, după rugăminţi fierbinţi

Kelemen Hunor, UDMR
Kelemen Hunor, UDMR (Epoch Times România)

După câteva zile de la discuţia cu premierul Victor Ponta, UDMR a decis să intre în guvernul Ponta 3. UDMR urmează să facă propuneri pentru Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului, precum şi pentru un post de vicepremier.

În întâlnirea pe care o vor avea sâmbătă cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi Consiliul Reprezentanţilor Unionali, lideri UDMR vor vota mandatul cu care vor merge la negocierile în vederea intrării la guvernare.

În afară de cele 2 funcţii de miniştri şi un post de vicepremier, UDMR ar mai vrea opt sau nouă posturi de secretar de stat, trei sau patru şefi de agenţii şi deconcentrate, adoptarea Legii statutului minorităţilor şi prefecţi în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Pentru a asigura o majoritate la votul de învestitură a noului Executiv în Parlament, premierul a cerut UDMR să se alăture Puterii. Partidul Conservator, care până acum înfiera orice alianţă cu UDMR, nu are nicio obiecţie faţă de intrarea UDMR la guvernare.

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR, a afirmat joi în cadrul Adunării Generale anuale a delegaţilor UDMR de la Târgu Mureş, că Uniunea poate să îşi asume rolul de guvernare, în "condiţiile corespunzătoare".

"Limba cântarului"

"Dacă vom avea garanţii preliminare, că până la urmă acest pachet de reforme amânat de doi ani ştim cum trebuie să arate şi se va înfăptui, atunci UDMR trebuie să îşi asume rolul de guvernare. Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit şi la acest rol de forţă stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre", a afirmat Marko Bela, adăugând că în ce priveşte situaţia din ultimul an de la Târgu Mureş, poate spune că, şi pe plan local, fără o majoritate consistentă UDMR "nu e progres, nu e reformă".

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, joi, la Târgu Mureş, că grupurile UDMR din Senat şi din Camera Deputaţilor reprezintă "limba cântarului" pentru formarea unei noi majorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne