Băsescu nu vrea un Guvern numit neconstituţional

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, la B1 TV, că există o problemă de constituţionalitate cu mandatul de premier al lui Victor Ponta, căci acesta a fost mandatat să conducă guvernul de către USL, coaliţie ce a dispărut. Cum USL s-a rupt, a explicat şeful statului, Victor Ponta nu mai este susţinut de un partid sau o alianţă cu peste 50% şi, în aceste condiţii, corect ar fi ca Victor Ponta să-şi depună mandatul de premier.

"A fost o mare dezbatere, dacă USL este partid sau o alianţă. Atunci, ei au refuzat să vină ca partide, au venit toţi trei, Victor Ponta, Constantin şi Crin Antonescu. Celelalte partide nu au fost chemate la consultări pentru că este un articol constituţional care spune că atunci când un partid câştigă cu peste 50%, este obligatorie desemnarea premierului de la acel partid. Ei au spus că sunt un singur partid şi Victor Ponta - candidatul, cu peste 50%. Acum, partea care le asigura 50% şi asigura un automatism din desemnarea lui Victor Ponta ca premier a căzut”, a explicat preşedintele.

Traian Băsescu a menţionat că se va consulta, luni, cu specialişti, dacă Guvernul poate fi învestit cu actualul premier în frunte, pentru că nu vrea să creeze un precedent de încălcare a Constituţiei.

"Nu mă interesează să fac un joc politic din asta, mă interesează să nu creez un precedent neconstituţional. Nu discutăm de o remaniere - primul ministru vrea să schimbe trei miniştri - ci discutăm de o spargere a structurii politice care a luat peste 50% în alegeri. (...) Ei nu mai sunt împreună. Un premier desemnat pe un articol constituţional nu mai are legitimitate când acel articol constituţional nu mai e valabil", a declarat Băsescu la B1 TV.

Cum USL nu mai există, în schimb în Guvern intră UDMR, şeful statului vrea să se asigure că numirea noului Guvern se va face constituţional:

"Eu în câteva luni îmi termin mandatul. Nu vreau, după ce că este cel mai corupt Guvern de după Revoluţie, să îl menţin la putere împotriva Constituţiei", a mai spus preşedintele Băsescu.

Reamintim că Victor Ponta, care consideră "iresponsabile" declaraţiile lui Băsescu pe tema mandatului său de premier va cere marţi Parlamentului votul de încredere pentru noul guvern, format ca urmare a ieşirii de la guvernare a PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne