Tribunal turc respinge intenţia Guvernului Ergodan de impunere a stării de asediu. Însă până când?

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Curtea de Apel din Ankara a respins vineri aprobarea percheziţiilor ”libere” acordată poliţiei din Ankara de către Tribunalul numărul 10, prin care se impunea ”o stare implicită de sediu”, deoarece este ”neconstituţională”, notează hurryetdailynews.

Poliţia din Ankara primise aprobarea să efectueze, nestingherită, percheziţii generale asupra indivizilor, autovehiculelor şi a documentelor, provocând astfel nemulţumirea societăţii civile turce.

Conform curţii superioare, obiectivul percheziţiilor generale, de a preveni ”potenţialele crime”, este prea vag definit, şi implicit, încalcă Constituţia, legea penală din Turcia, şi tratatele internaţionale.

Instanţa de apel a mai precizat că implementarea unei asemenea decizii ar ”restricţiona în mod disproporţionat drepturile individuale şi libertăţile privind interesul general”.

Şeful Cabinetului de Avocatură din Ankara, Sema Aksoy, arată că decizia practic ”declara 3 milioane de persoane din şase districte ca fiind suspecţi pentru a se permite astfel de percheziţii generale. O astfel de decizie este incompatibilă cu principiile legii, a cercetărilor judiciare şi a percheziţiilor preventive”.

Baroul din Ankara a avertizat că va da în judecată oficialii Departamentului din Poliţie dacă se va mai adopta o astfel de decizie, a adăugat Aksoy.

Marţi, preşedintele turc Abdullah Gul a aprobat un act ce sporeşte controlul statului asupra internetului şi ajută la supravegherea comunicaţiilor din mediul virtual, în ciuda nemulţumirilor venite din partea comunităţii civile.

Şefii de poliţie din Ankara au fost schimbaţi recent, de către premierul turc, îngrijorat de popularitatea pe care ar avea-o oponentul său, clericul Fetullah Gullen, în rândul poliţiei şi Justiţiei. Gullen, un islamic moderat şi naţionalist, auto exilat în SUA, s-a distanţat în ultimii ani de excesele radicale ale premierului Erdogan.

Numai în ultimele două luni, guvernul Erdogan a înlocuit peste 1.300 de ofiţeri aflaţi la conducere în 15 provincii turce, printre care şi şeful poliţiei din Ankara. Valul de schimbări a fost declanşat după ce guvernului Erdogan a fost implicat într-un scandal de corupţie. Trei fii ai unor miniştri ai cabinetului sunt învinuiţi de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe