Erdogan impune de facto starea de urgenţă în Ankara

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Un tribunal din Ankara a acordat poliţiei permisiunea să efectueze timp de 15 zile de „percheziţii generale”, permiţând ofiţerilor de poliţie să conducă necontrolat percheziţii asupra indivizilor, vehiculelor sau asupra documentelor private, în scopul de a preveni ”potenţiale” crime, notează Hurryet.

Decizia a venit în urma cererii făcute de Departamentul de Poliţie din Ankara din data de 12 februarie. Cererea poliţiei a fost motivată pentru a facilita depistarea armelor ilegale, explozibililor sau a altor obiecte, ceea ce poate contribui la prevenirea "crimelor şi a securităţii naţionale", conform poliţiei din Ankara.

Şefii de poliţie din Ankara au fost schimbaţi recent, de către premierul turc, îngrijorat de popularitatea pe care ar avea-o oponentul său, clericul Fetullah Gullen, în rândul poliţiei şi Justiţiei. Gullen, un islamic moderat şi naţionalist, auto exilat în SUA, s-a distanţat în ultimii ani de excesele radicale ale premierului Erdogan.

Decizia a fost criticată de Erol Aras, un membru al Baroului din Ankara, deoarece ar implica faptul că cei 3 milioane de cetăţeni ai oraşului ar fi suspecţi de facto şi ar introduce o ”stare de urgenţă invizibilă”.

Parlamentarul din Istanbul Sezgin Tanrikulu a emis o notă în Parlament cu privire la aprobarea percheziţiilor, cerând premierului turc Recep Erdogan să dezvăluie motivul concret pentru care au fost aprobate percheziţiile. Acesta a mai întrebat dacă aprobarea are la bază impunerea ilegală a unei stări de urgenţă din Ankara.

Marţi, preşedintele turc Abdullah Gul a aprobat un act ce va spori controlul Guvernului turc asupra internetului, în ciuda apelurilor venite din partea guvernului pentru modificarea legii. Noile decizii permit serviciilor de supraveghere a comunicaţiilor din Turcia să blocheze accesul către orice pagină web atunci când consideră că aceasta încalcă dreptul la viaţa privată a turcilor şi permite colectarea de date, aproape nestingherită, din mediul virtual.