Erdogan impune de facto starea de urgenţă în Ankara

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, 18 februarie 2014 (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Un tribunal din Ankara a acordat poliţiei permisiunea să efectueze timp de 15 zile de „percheziţii generale”, permiţând ofiţerilor de poliţie să conducă necontrolat percheziţii asupra indivizilor, vehiculelor sau asupra documentelor private, în scopul de a preveni ”potenţiale” crime, notează Hurryet.

Decizia a venit în urma cererii făcute de Departamentul de Poliţie din Ankara din data de 12 februarie. Cererea poliţiei a fost motivată pentru a facilita depistarea armelor ilegale, explozibililor sau a altor obiecte, ceea ce poate contribui la prevenirea "crimelor şi a securităţii naţionale", conform poliţiei din Ankara.

Şefii de poliţie din Ankara au fost schimbaţi recent, de către premierul turc, îngrijorat de popularitatea pe care ar avea-o oponentul său, clericul Fetullah Gullen, în rândul poliţiei şi Justiţiei. Gullen, un islamic moderat şi naţionalist, auto exilat în SUA, s-a distanţat în ultimii ani de excesele radicale ale premierului Erdogan.

Decizia a fost criticată de Erol Aras, un membru al Baroului din Ankara, deoarece ar implica faptul că cei 3 milioane de cetăţeni ai oraşului ar fi suspecţi de facto şi ar introduce o ”stare de urgenţă invizibilă”.

Parlamentarul din Istanbul Sezgin Tanrikulu a emis o notă în Parlament cu privire la aprobarea percheziţiilor, cerând premierului turc Recep Erdogan să dezvăluie motivul concret pentru care au fost aprobate percheziţiile. Acesta a mai întrebat dacă aprobarea are la bază impunerea ilegală a unei stări de urgenţă din Ankara.

Marţi, preşedintele turc Abdullah Gul a aprobat un act ce va spori controlul Guvernului turc asupra internetului, în ciuda apelurilor venite din partea guvernului pentru modificarea legii. Noile decizii permit serviciilor de supraveghere a comunicaţiilor din Turcia să blocheze accesul către orice pagină web atunci când consideră că aceasta încalcă dreptul la viaţa privată a turcilor şi permite colectarea de date, aproape nestingherită, din mediul virtual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe