Tratamente naturiste cu tuia

Tratamente naturiste cu tuia
Tratamente naturiste cu tuia (Wikipedia)

Arborii de tuia sunt nelipsiţi din parcuri şi grădini, fiind elemente decorative extraordinare, dar având şi o valoare ecologică mare, reprezentând varietatea forestieră cea mai rezistentă la poluare. Acest arbore răşinos a fost adus de peste jumătate de mileniu pe continentul nostru, din nordul Statelor Unite de azi, însă doar de câteva decenii i-au fost redescoperite virtuţile curative. Cu toate acestea era utilizat în scopuri terapeutice din timpuri străvechi de către amerindieni (în special în comunităţile Sioux şi Dakota), care-l numeau „copacul vieţii“. De la tuia se recoltează, prin tăiere, cetinile tinere, operaţiune ce ajută la refacerea plantei, şi mugurii.

În frunzele de tuia şi în muguri se găsesc uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Totuşi, tuia este parţial toxică, din cauza tuionei, o substanţă care îi dă şi mirosul. Înainte de a o administra pe cale internă, este bine să consultaţi medicul. Pentru uzul extern, în cazul în care la 24 de ore de la aplicare apar simptome precum inflamaţii, roşeaţă, mâncărimi ori arsuri, evitaţi folosirea preparatului respectiv.

În farmacii, tuia se găseşte fie ca ulei esenţial, fie în tincturi, creme untoase (unguente) ori supozitoare.

Tuia (Thuja Occidentalis) se foloseşte cu preponderenţă ca medicament homeopat.

Tratamente naturiste cu tuia. Ce efecte are tuia?

- Cel mai important beneficiu al extractului de tuia este că tratează eficient toate tipurile de negi şi condiloame cauzate de HPV (human papilloma virus);

- Are efect antireumatic;

- Este diuretic şi creşte frecvenţa urinărilor, eliminând acumularea de acid uric;

- Este emenagog, lucru util femeilor care suferă de dureri mari în timpul menstruaţiei. De asemenea, tuia se mai poate folosi ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene;

- Este expectorant, ajutând la decongestionare şi ameliorarea simptomelor răcelii şi tusei;

- Uleiul de tuia ţine insectele la distanţă, căci uleiul este toxic;

- Stimulează circulaţia sângelui şi ajută în secreţia enzimelor, hormonilor, bilei şi sucurilor gastrice;

- Acţionează şi ca vermifug.

Tratamente naturiste cu tuia. Tinctura de tuia (alcoolatura de tuia)

Pentru obţinerea tincturii, se pun într-o sticlă 200 g frunze de tuia tăiate mărunt iar peste ele se toarnă un litru de alcool alimentar de 60°. Recipientul se închide ermetic şi se lasă zece zile într-un loc călduţ, agitându-se periodic conţinutul. Maceratul se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe de culoare închisă, care vor fi păstrate închise ermetic.

Atenţie: extractul alcoolic de tuia are o toxicitate destul de mare (datorită unui compus volatil, numit tuiona), motiv pentru care nu trebuie să fie accesibil copiilor şi nu se administrează intern decât sub supravegherea unui specialist!

Tratamente naturiste cu tuia. Unguentul pe bază de tuia

Unguentul pe bază de tuia se realizează din şapte linguri de unt, două linguri cu tuia tocată mărunt, o linguriţă de răşină, o linguriţă de miere zaharisită şi o linguriţă cu ceară de albine. Mai întâi se pune untul la topit într-un vas, pe flacără mică, până ce se lichefiază; se adaugă cele două linguri cu tuia, apoi răşina şi ceara. Ingredientele se lasă pe foc zece minute, amestecându-se întruna, după care se stinge focul şi se lasă vasul să se răcească. Atunci când devine cald, preparatul se filtrează printr-o strecurătoare şi se toarnă într-un borcan ce va fi închis şi lăsat în frigider, unde se poate păstra maximum trei luni.

Tratamente naturiste cu tuia. Infuzia din muguri de tuia

Pentru a prepara această infuzie aveţi nevoie de 20 g de muguri. Aceştia se pun într-un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat zece minute. În general se bea câte un pahar de trei ori pe zi. Această infuzie este bună pentru tratarea unor afecţiuni reumatice, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali.

Tratamente naturiste cu tuia. Tratament pentru boli de piele (negi, ganglioni inflamaţi, papiloame şi condiloame)

În cazul negilor – aceştia apar pe faţă, pe gât, pe mâini, degete şi nu numai, iar principala cauză a apariţiei acestora este HPV-ul, dar nu doar acest virus. Deşi există mai multe tratamente pentru negii pielii, tratamentul cu tuia este eficace în cazul rădăcinii problemei, nu doar la suprafaţă.

Un tampon înmuiat în tinctură de tuia se pune peste excrescenţă, fixându-se cu un plasture. Se ţine o zi şi o noapte, după care se schimbă pansamentul, tratamentul făcându-se două săptămâni la rând.

De asemenea, tuia este foarte recomandată în tratarea condiloamelor (negi genitali), pentru că vindecă afecţiunea şi nu doar amână simptomele. Aplicaţi tinctură de tuia cu un tampon de vată, umezind locul afectat, curăţând în prealabil. Ori ungeţi cu cremă de tuia locurile afectate de 2-3 ori pe zi.

Crema din tuia şi tinctura de tuia se folosesc local pentru afecţiuni dermatologice precum eczeme sau răni greu vindecabile, arsuri şi contuzii. Crema din tuia se poate folosi şi ca remediu pentru acnee, pentru că este astringent.

În cazul unei infecţii cu virusul molluscum contagiosum, tuia poate fi folosită cu succes datorită efectului antiedemos, anticanceros, cicatrizant şi antiseptic. De asemenea, tuia joacă un rol important în tratarea psoriazisului, o afecţiune care usucă pielea şi o depigmentează, lăsând loc roşeţii şi iritaţiilor.

Tenul încărcat îşi poate recăpăta prospeţimea dacă se spală cu o soluţie obţinută din 100 ml apă distilată, în care se pun două linguriţe cu tinctură de tuia.

Tratamente naturiste cu tuia. Ameliorează durerile reumatice

Reumatismul se ameliorează cu ajutorul compreselor calde, aplicate o dată la două zile, cu alcoolatură de tuia.

Zilnic se fac două ungeri ale locului afectat de reumatism cu cremă de tuia, iar după câteva zile vă veţi simţi mult mai relaxaţi.

Tratamente naturiste cu tuia. Gonartroza

Gonartroza este una dintre formele frecvent întâlnite de reumatism degenerativ. Boala reumatismală degenerativă, se mai numeşte şi artroză, şi în funcţie de localizarea ei poate fi gonartroză (la genunchi), coxartroză (la şold) şi spondiloză (la coloana vertebrală).

Boala se manifestă prin umflarea articulaţiei şi prin dureri violente. De obicei, durerea este mult mai puternică atunci când bolnavul merge sau depune efort.

Într-o sticlă cu gura largă (ca cele de lapte de tip vechi), se introduc următoarele ingrediente: fructe de tuia până la jumătatea sticlei, iar cealaltă jumătate se umple cu sare grunjoasă. Se toarnă apoi 1/2 litru de spirt medicinal şi se agită bine. Acest amestec se păstrează la loc răcoros şi întunecos timp de o lună, agitându-se în fiecare zi. Se formează o soluţie consistentă, care se aplică pe genunchi, sub formă de compresă, până se termină toată sticla. Se face o pauză de o săptămână şi se repetă tratamentul.

Tratamente naturiste cu tuia. Tumori, plăgi cu risc mare de malignizare

1 linguriţă cu alcoolatură (tinctură) diluată în 1/2 pahar cu apă, de 3 ori pe zi, în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână de pauză. Pe locurile afectate, aplicaţi de 2 ori pe zi unguentul de tuia. Este un tratament contra nodulilor mamari, a fibromului uterin şi chisturilor ovariene, polipilor.

Tratamente naturiste cu tuia. Contra pietrelor la rinichi

Infuzia de tuia are capacitatea de a elimina pietrele formate la rinichi, dar numai pe cele de dimensiuni mici. Pentru a obţine acest efect beţi câte trei căni pe zi din infuzie de tuia.

Tratamente naturiste cu tuia. Rinita, vindecată prin inhalaţii

Pentru a scăpa de rinită, fierbeţi în jumătate de litru de apă trei-patru linguri cu alcoolatură de tuia, după care acoperiţi capul cu un prosop şi inhalaţi vaporii degajaţi. Procedura durează maximum zece minute, după care capul şi faţa se ţin învelite vreme de un sfert de oră.

Tratamente naturiste cu tuia. Amigdalita

Amigdalita se poate trata cu gargară cu două linguriţe cu alcoolatură de tuia, dizolvată în puţină apă. Procedura are un efect antimicrobian şi ajută sistemul imunitar, păzind organismul de bolile ce apar la nivelul traheei şi al amigdalelor.

Tratamente naturiste cu tuia. În cazurile de incontinenţă urinară şi cistite

Se ia o linguriţă de alcoolatură, diluată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori pe zi, în cure de două săptămâni, cu 10 zile de pauză.

Tratamente naturiste cu tuia. Combaterea viermilor intestinali

Pentru combaterea viermilor intestinali, se foloseşte infuzia din muguri de tuia. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi.

Tratamente naturiste cu tuia. Tratarea bătăturilor şi cuperozelor

Alcoolatura de tuia este benefică şi în cazul bătăturilor. Aplicând comprese pe zonele afectate veţi scăpa de neplăcutele excrescenţe.

Acelaşi tratament se face şi contra ciupercilor ce afectează unghiile mâinilor şi picioarelor. Mirosul neplăcut al picioarelor se poate îndepărta cu ajutorul băilor fierbinţi, în care se pun câteva linguriţe cu tuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.