Remedii naturiste împotriva mătreţii
alte articole
Mătreaţa este o pacoste pentru mulţi dintre noi. Este posibil să cunoaşteţi acel sentiment frustrant atunci când vă îmbrăcaţi în costum sau purtaţi o rochie neagră şi vă treziţi cu acei „fulgi de zăpadă” inestetici când vă este lumea mai dragă.
Dar ce este mătreaţa? Mătreaţa este o afecţiune comună a pielii capului cauzată de o ciupercă (Malassezia) care trăieşte pe acele zone ale corpului nostru care produc “uleiuri naturale” în cantităţi mai mari, precum ar fi scalpul. Nu este nici o ruşine pentru cei care au această afecţiune, care se regăseşte la peste jumătate din populaţia globului şi poate fi învinsă cu ajutorul remediilor naturiste, ieftine, la îndemână şi, mai presus de toate, eficiente!
Dacă sunteţi în căutarea remediilor naturale care să vă scape de această afecţiune sperăm ca cele pe care vi le prezentăm mai jos să vă poată ajuta:
Remedii naturiste împotriva mătreţii - Oţet de mere
Datorită acidităţii sale, oţetul de mere este ideal pentru a scăpa de mătreaţă, care este declanşată de o modificare a ph-ului pielii de pe scalp.
Mod de folosire: se amestecă o parte oţet de mere cu o parte apă, se spală părul cu şampon şi se clăteşte cu apă călduţă, apoi se toarnă amestecul cu oţet pe părul umed şi se masează uşor scalpul. Se lasă să acţioneze 10-15 minute apoi se clăteşte cu apă caldă, nici prea rece, nici fierbinte. Se repetă procedura timp de 7 zile.
Oţetul de mere se mai poate folosi şi în amestec cu polenul contra mătreţii.
Amestecaţi 100 ml de oţet de mere cu 100 ml apă plată şi 3 linguri de polen pisat. Turnaţi totul într-o sticlă şi agitaţi bine până se dizolvă tot polenul sau puteţi lăsa preparatul la macerat câteva ore, agitând recipientul din când în când.
Preparaţi apoi o infuzie din 1 linguriţă dintr-un amestec făcut din părţi egale de cimbru, rozmarin şi coada-calului pe care o opăriţi cu 100 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 5 minute şi se strecoară.
Aplicaţi pe păr şi pe pielea capului soluţia din oţet de mere şi polen cu un disc demachiant sau cu un tampon de vată şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute. Clătiţi apoi părul cu apa în care aţi turnat infuzia preparată anterior.
Remedii naturiste împotriva mătreţii - Lămâie şi iaurt
Aceste două ingrediente banale pot distruge definitive mătreaţa.
Preparaţi o mască din iaurt şi zeamă de lămâie şi aplicaţi-o pe părul umed, masând uşor scalpul. Se pot adăuga câteva picături de ulei de migdale şi 2 linguriţe de miere, care au rol de a preveni uscarea pielii. Această mască poate fi aplicată de 2-3 ori pe săptămână.
Remedii naturiste împotriva mătreţii - Hidratarea cu uleiuri pentru pielea uscată şi dermatita seboreică
Uleiurile vegetale sunt un bun hidrant şi ajută la calmarea pielii, deci se potrivesc şi pielii iritate, mai ales că sunt naturale, lipsite de iritanţi şi nu pot înrăutăţi problema.
Uleiurile se folosesc sub formă de mască – se aplică pe părul uscat sau umed, se masează bine pe tot scalpul şi se lasă câteva ore sau peste noapte. Fac bine şi scalpului, şi părului. Dacă ai dermatită seboreică, poţi să foloseşti aşa-numitele uleiuri uscate: ulei din sâmburi de struguri, germeni de grâu sau jojoba.
Remedii naturiste împotriva mătreţii - Bicarbonat de sodiu pentru un scalp sănătos
Tot mai multe pasionate de eco-friendly sunt dispuse să încerce o nouă metodă de spălare a părului numită “no poo”, care înlocuieşte şamponul cu bicarbonat de sodiu. Acesta are proprietăţi antifungice, deci este eficient în mătreaţa provocată de malassezia, dar în acelaşi timp este foarte bând cu pielea. Faţă de şampon care poate să usuce foarte tare scalpul, iritându-l şi făcându-l să producă sebum şi mai mult. Dacă nu doriţi să renunţaţi de tot la şampon, atunci încercaţi metoda “no poo” măcar o dată pe săptămână.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Aloe Vera
Sucul din frunzele de Aloe ameliorează mâncărimea şi descuamarea pielii şi previne reapariţia mătreţii. Aloe Vera are proprietăţi antiseptice, echilibrând nivelul de sebum, şi hidratante, care previn uscarea pielii. Se aplică direct pe zona afectată, se lasă circa o oră să acţioneze şi apoi se spală pielea capului sub jet de apă rece. Nu se va folosi şampon după această procedură.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Ulei de ricin
Cel mai ieftin tratament naturist contra mătreţii este cel cu ulei de ricin şi vitamina A. Puteţi achiziţiona aceste produse din orice farmacie sau magazin naturist. Amestecaţi cele 2 ingrediente în cantităţi egale. Tamponaţi apoi cu balsamul obţinut (nu frecaţi) pielea capului şi lăsaţi apoi să acţioneze între 10 minute şi câteva ore. Staţi cât puteţi de mult cu acest balsam, după care spălaţi-vă cu un şampon pentru copii. Rezultatele se văd după ce aţi încercat de cel puţin 3 ori acest tratament şi sunt garantate pentru toate tipurile de piele.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Urzica
Maceratul de urzici este un alt remediu foarte util. Acesta are un mod simplu de preparare:
Puneţi la macerat 2 pumni de urzici într-un litru de oţet de mere timp de 2 săptămâni. Cu preparatul obţinut se masează rădăcina firului de păr de 2-3 ori pe săptămână. După 10-15 minute se spală cu apă din abundenţă.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Ulei de nuc
Masaţi părul cu ulei de nucă cu o jumătate de oră înainte de a vă spăla la cap. Acoperiţi apoi părul cu un prosop înmuiat în apă fierbinte şi apoi stors, lăsând astfel că uleiul de nuc să acţioneze asupra rădăcinii şi scalpului. Spălaţi apoi părul cu un gălbenuş de ou, după care limpeziţi cu oţet din fructe de pădure sau oţet de mere. Repetaţi tratamentul de 2-3 ori pe săptămână timp de 6 luni.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Hibiscus
Hibiscus este secretul femeilor din India pentru un păr bogat. Hibiscus are proprietăţi de regenerare, hrăneşte părul, previne albirea prematură şi vindecă mătreaţa. Se zdrobesc florile de hibiscus, se adaugă ulei de susan sau de cocos, se masează scalpul cu amestecul obţinut şi se lasă 2-3 ore. Apoi se spală şi se clăteşte.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Uleiul de măsline
Uleiul de măsline are excelente proprietăţi hidratante pentru scalp şi tratează mătreaţa cauzată de uscarea pielii capului. Se masează scalpul cu ulei de măsline călduţ, se lăsă să acţioneze peste noapte sau, dacă nu se poate atât de mult, măcar pentru 2-3 ore, şi apoi se clăteşte cu un şampon natural.
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Berea
Bogată în vitamina B, berea este un remediu bun pentru mătreaţă şi pentru alte probleme ale scalpului. Folosiţi-o pentru clătirea părului cel puţin o dată pe săptămână!
Remedii naturiste împotriva mătreţii – Uleiul de cocos
Se pun într-un bol 5 linguri de ulei de nucă de cocos şi se amestecă cu sucul stors dintr-o jumătate de lămâie proaspătă. Rezultatul se întinde pe tot scalpul şi se masează uşor, timp de câteva minute, după care se lasă să acţioneze 20 de minute. Puteţi apela cu încredere la acest tratament naturist antimătreaţă chiar şi de două-trei ori pe săptămână.
Remediile naturiste împotriva mătreţii au dat rezultate excelente în cele mai multe cazuri. Însă dacă aţi încercat orice remediu natural antimătreaţă şi orice şampon pentru care nu aveţi nevoie de prescripţie medicală, mergeţi la medic. Poate fi vorba despre o afecţiune mai profundă şi cu siguranţă aveţi nevoie de sfatul specialistului.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.