Cei mai frumoşi pomi ornamentali
alte articole
Pomii ornamentali, precum şi alte plante, pot face din grădinile noastre, spaţii pline de viaţă şi culoare. Unii pomi ornamentali sunt spectaculoşi datorită florilor, culorii şi eventual parfumului lor, pe când alţii au calitatea de a fi verzi tot anul. Unii arbuşti pot da spectaculozitate prin formele pe care le pot lua după ce sunt tunşi.
Un aspect esenţial în amenajarea grădinii cu arbori ornamentali este să îi alegem în funcţie de perioadele de înflorire şi înfrunzire, astfel încât grădina să fie colorată şi bogată în fiecare anotimp.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Tamarix Tetrandra – cătina roşie
Tamarix Tetrandra este un arbust cu o coroană neregulată, care creşte până la 2-3 m înălţime şi puţin mai mare în lăţime. Are frunze verzi, flori roz sau mov deschis. Ramurile sunt maro închis, în timpul iernii devin aproape negre, lucioase, subţiri, atârnate arcuit către pământ. Lăstarii tineri pot cădea toamna cu frunze cu tot.
Este foarte puţin pretenţios faţă de sol. Merge bine pe terenurile nisipoase de la malul mării. Se foloseşte pentru mascarea gardurilor în boschete sau izolat pe peluze.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Cercis canadensis
Cercis canadensis înfloreşte primăvara (aprilie-mai) şi face flori roz deschis. Este o specie rustică şi rezistă bine la ger, creşte până la 10 metri înălţime, iar primăvara târziu produce frunze verzi, sub formă de inimă, cu lungimea de aproximativ 7-12 cm, acestea devenind galbene toamna, înainte să cadă. Este decorativ atât prin aspectul frunzelor cât şi prin flori, se dezvoltă foarte bine atunci când este exemplar solitar.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Magnolia
Magnolia dă o notă feerică grădinilor prin forma şi culorile deosebite pe care le au frunzişul, florile mari, ramurile răspândite aleator şi seminţele ce rămân atârnate pe crengi. Eleganţa acestui arbore cu flori mari şi colorit spectaculos îl face unul dintre cei mai cei mai frumoşi pomi ornamentali.
Magnolia înfloreşte la începutul primăverii, este foarte apreciată pentru bogăţia de culori şi de forme ale florilor: mari, regulate şi solitare, albe, roz, purpuriu, albăstrui, verde-gălbui, etc.
Poate să ajungă până la 3,5 metri înălţime, solurile fertile, afânate şi permeabile fiind cele mai recomandate pentru cultivare. Nu este foarte pretenţioasă la adaptare în condiţiile de climă ale României, dar este uşor sensibilă la condiţii de ger extrem sau ger târziu de primăvară care îi vor afecta numărul de flori şi înfrunzirea bogată din perioada următoare.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Liliacul
Liliacul înfloreşte, de regulă, din luna mai până în iunie, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi arbori ornamentali de grădină. Poate să crească până la 3-4 metri înălţime şi are nevoie să fie cât mai mult expus la lumina soarelui pentru a se dezvolta bine. Când este mic, trebuie udat regulat, mai ales dacă este foarte cald. Îngrijirea presupune tăierea liliacului după înflorire, reducând la jumătate tijele cu inflorescenţe trecute. Iarna sau primăvara devreme, liliacul se curăţă bine de frunzele şi florile uscate.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Arbuştii trandafiri
Arbuştii sunt o încrucişare între trandafirii clasici cu varietăţi mai vechi de grădină sau cu alţii hibrizi. Trandafirii sub formă de arbust combină forma şi mirosul trandafirilor vechi cu rezistenţa, puterea şi durata lungă a înfloririi la hibrizii mai recenţi. Acest tip de arbuşti ornamentali încântă prin colorit, varietăţi de flori şi miros îmbătător. Aceştia se prezintă sub forma unor pomi scunzi care înfloresc la sfârşitul primăverii şi pot ţine până la început de toamnă.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Forsythia
Forsythia sau “ploaie de aur” este cel mai rezistent pom ornamental ce necesită un minim de întreţinere. Întreţinerea acestui arbust poate fi doar de tundere pentru a îi controla creşterea. “Ploaia de Aur” este foarte des plantat în multe parcuri şi grădini tocmai datorită necesităţii minime de întreţinere.
Forsythia este un vestitor al primăverii, înfloreşte înainte de a înfrunzi, în luna martie, şi ţine până în aprilie târziu. Numărul mare şi galbenul intens al florilor, de unde îi vine şi denumirea de “Ploaia de Aur”, face ca arbustul să pară un bulgăre de aur. Poate fi plantat în grupuri dese şi poate forma gard viu, sau poate fi un arbust solitar ca un copăcel de flori.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Arborele Redbud
Arborele Redbud sau copacul lui Iuda, cum este cunoscut după denumirea populară, este o specie ornamentală care înfloreşte primăvara devreme, cu mult înaintea altor specii care produc flori în aceeaşi perioadă. Legenda spune că de acest copac s-ar fi spânzurat Iuda Iscarioteanul după ce l-a vândut pe Iisus.
Majoritatea speciilor de Redbud au înălţimi reduse, abia dacă ating 9 metri. De altfel, unele specii mai mici sunt considerate pitice şi nu cresc mai mult de 3,5 metri, fiind perfecte pentru curţile şi grădinile personale. De la distanţă, datorită florilor roz, arborele Redbud se aseamănă cu un cireş japonez atunci când înfloreşte, însă are trăsături care îl deosebesc de orice alt copac similar. Frunza unui Redbud este rotundă, în formă de inimă, iar culoarea ei diferă de la o specie la alta. Un lucru interesant referitor la acest arbore este că mugurii roşii răsar direct din scoarţa copacului, iar primăvara ramurile sunt încărcate cu flori. Păstăile, lungi de aproximativ 7 cm, se dezvoltă direct din flori pe timp de iarnă.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Mimoza
Mimoza este cunoscută sub mai multe nume: Albizia julibrissin (după numele celui care a adus primul exemplar în Italia, ea fiind originală din Asia), „Ombrella”sau Arborele de mătase. Este un copac decorativ de dimensiune medie, cu o coroană ce se dezvoltă în formă de cupolă. Frunzele sale delicate sunt de culoare verde, iar florile diafane de culoare roz îmbracă bogat ramurile arborelui din iunie şi până în septembrie.
Cu toate că este un arbore tropical se adaptează bine şi la clima din ţara noastră. Creşte ca un arbore cu o singură tulpină, dar şi ca arbust cu tulpini multiple.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Hortensia paniculată
Hortensia paniculată face flori albe, în formă de con, care treptat devin maronii roşiatice spre toamnă. Hortensia poate creşte până la 4-7 metri, dar dacă este tăiată mult anual, nu va atinge aceste înălţimi, fiind potrivită şi pentru o grădină mică. În perioada de înflorire, acest arbust este foarte apreciat datorită bogăţiei florilor cât şi duratei lor. Hortensia preferă zonele cu puţină umbră, apă din abundenţă şi se adaptează bine tuturor tipurilor de sol.
Cei mai frumoşi pomi ornamentali. Tuia
Tuia este cel mai răspândit arbust ornamental folosit pentru grădini şi parcuri dar şi pentru interior. Este un arbust verde tot timpul anului, şi se găseşte într-o gamă foarte diversă de mărimi şi nuanţe. Tuia poate fi un arbust de mici dimensiuni, poate fi un arbust înalt (până la 15-20 metri), poate fi un arbust stufos, poate fi un arbust de diferite forme şi culori, poate avea nuanţe de la gălbui, verde crud, verde închis, albăstrui până la o tentă de gri.
Tuia este cel mai adaptabil arbust în orice condiţii de mediu şi spaţiu, deşi preferă zonele luminate şi largi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook