Transnistria cere Moldovei să achite utilizarea spaţiului său aerian

Transnistria speră să obţină de la Moldova compensaţii pentru "utilizarea spaţiului său aerian". O adresare corespunzătoare, privind elaborarea mecanismului de achitare, a fost transmis la finele săptămânii trecute de reprezentantul politic al Transnistriei, Nina Ştanski, colegului său moldovean, Eugen Carpov.
(The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
10.02.2014

Transnistria speră să obţină de la Moldova compensaţii pentru "utilizarea spaţiului său aerian", potrivit unei cereri oficiale, privind elaborarea mecanismului de achitare, ce a fost transmisă la finele săptămânii trecute de reprezentantul politic al Transnistriei, Nina Ştanski, colegului său moldovean, Eugen Carpov. Ştanski consideră că subiectul poate fi discutat în cadrul şedinţei ordinare a grupurilor de experţi pentru dezvoltarea transportului şi gospodăriei drumurilor.

Iniţiativa este legată de proiectul de lege pregătit de deputatul Sovietului Suprem, Grigori Diacenco, care a propus încă la finele anului 2013 adoptarea "Codului aerian". Principalul punct al acestui document vizează stabilirea aşa numitelor compensaţii pentru utilizarea spaţiului aerian al regiunii.

Astfel, proiectul prevede că transportatorii internaţionali vor trebuie să se înţeleagă cu autorităţile Transnistriei ca să poată zbura deasupra teritoriului său. Compensaţiile trebuie să fie achitate, inclusiv pentru prejudicierea ecologiei regiunii, iar mărimea acestora urmează a fi stabilite de guvernul autoproclamatei RMN.

Proiectul de lege a generat discuţii aprinse între deputaţi, care au menţionat că "forţele antiaeriene ale RMN asigură controlul spaţiului aerian al republicii, însă la nivel internaţional de drept, Transnistria deocamdată nu are mecanisme depline pentru realizarea principiilor de suveranitate asupra acestei porţiuni de spaţiu".

Totodată, prin teritoriul regiunii zboară lunar mii de avioane, Transnistria are propria aviaţie, posibilităţi pentru dezvoltarea aviaţiei mici, dar activitatea în acest domeniul nu este reglementată de actele normative de rigoare, precizează Infotag.

Deputaţii au adoptat în prima lectură Codul, care se presupune "a fi perfectat cu luarea în calcul a realităţilor". Potrivit acestuia, "reglementarea de stat a utilizării spaţiului aerian al RMN şi activitatea în domeniul aviaţiei are scopul de a asigura necesităţile cetăţenilor şi a economiei în transportările aeriene, lucrările aviatice, precum şi pentru a asigura securitatea statului, securitatea intereselor statului, securitatea aviatică şi ecologică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor