Transnistria doreşte amînarea negocierilor în formatul 5+2

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

"Transnistria va interveni pe lângă participanţii la negocierile în formatul "5+2", în vederea amânării pentru o dată mai târzie a rundei de consultări pentru reglementarea transnistreană, prima din anul 2014, programată să aibă loc pe 27-28 februarie", a anunţat, vineri, negociatorul principal pentru Transnistria, Nina Ştanski, după întrevederea de la Tiraspol cu omologul său moldovean, Eugen Carpov.

Potrivit agenţiei "Infotag", motivul invocat de Ştanski este că "trebuie rezolvate problemele economice, apărute între părţi".

Acestea se referă la accizele pe care Chişinăul le-a instituit din noul an pentru produsele importate de agenţii economici ai regiunii, şi pe care Tiraspolul le califică drept o nouă etapă a blocadei economice. Ştanski a încercat să discute în cursul întrevederii cu Carpov anume despre această problemă.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a opinat că această problematică trebuie rezolvată la un nivel mai înalt, în timpul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, cu liderul administraţiei transnistrene, Evgheni Şevciuk, planificate pentru a doua jumătate a lunii februarie.

Ştanski însă este de părere că "e nevoie de un teren pregătitor pentru ca întrevederea să aibă rezultate concrete".

Reprezentanţii părţilor au declarat că vor participa la şedinţa ordinară a grupurilor de experţi pentru economie, care ar putea avea loc pe 18 sau 19 februarie.

Şedinţa precedentă, convocată joi la Tiraspol, s-a încheiat fără rezultate. Următoarea întrevedere Carpov-Ştanski a fost preconizată pentru 10 februarie, la Chişinău.