Macovei: Să nu lăsăm Rusia să îşi facă poftele în Transnistria

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

„Să nu lăsăm Federaţia Rusă să îşi facă poftele! Să nu lăsăm şcolile de limba română din regiunea separatistă Transnistria să se închidă! Să nu lăsăm profesorii şi copiii să fie hărţuiţi şi batjocoriţi!”, a scris joi, pe blogul personal, europarlamentarul PDL Monica Macovei.

Parlamentului European a adoptat joi o rezoluţie privind situaţia din regiunea Transnistreană, prin care critică presiunea administrativă exercitată de autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria şi "invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria".

Printre semnatarii din Grupul PPE, au fost, în ordine alfabetică, Cristian Preda, Elena Băsescu, Elmar Brok, Monica Luisa Macovei.

Macovei a ţinut joi un discurs în plenul PE despre situaţia din regiunea Transnistreană a Republicii Moldova în cadrul dezbaterilor privind „Rezoluţia de Urgenţă privind dreptul la educaţie în regiunea Transnistreană” care a fost adoptă mai târziu în aceeaşi zi.

„Anul trecut, un profesor care preda în limba română în regiunea separatistă Transnistria mi-a spus: ‘Copiii noşti, ca să vină la şcoală să înveţe, merg zeci de kilometri, vin cu riscuri. Unde este siguranţa că el, copilul, va veni neînjosit acasă, că hăinuţa lui va fi întreagă, că nimeni nu-l va împinge şi nu-i va da un ghiont când îl aude că vorbeşte limba română?’

Ieri directorul Ion Iovcev de la liceul de limba română “Lucian Blaga” şi contabila au fost reţinuţi câteva ore sub acuzaţia că au introdus monedă străină (valută). „Valuta” erau leii moldoveneşti pentru plata salariilor profesorilor! Astăzi, directorul şi contabila au stat peste 4 ore la interogatoriu şi au ieşit fără banii de salarii şi fără ştampila liceului. Acum 3 luni, în biroul directorului au intrat ofiţeri ruşi, şi directorul mi-a spus ‘suntem ostatici’. Iar un elev al liceului scria ‘ieri au împrejmuit liceul, iar astăzi au venit să îl aresteze pe director’.

În ianuarie i-am scris liderului separatist Şevciuk şi i-am spus că foloseşte tactici similare celor folosite de Federaţia Rusă”, a declarat Monica Macovei.