Traian Băsescu: Unii din liderii UE, care au fost mari iubitori de refugiaţi, încep să se trezească
alte articole
România trebuie să refuze cotele propuse de Comisia Europeană pentru simplul fapt că ţara noastră nu este unul dintre statele membre Schengen, a declarat, luni, fostul preşedinte Traian Băsescu.
"Şi alte ţări anunţă posibilitatea închiderii frontierelor. Din acest punct de vedere, cancelarul austriac (Werner Faymann - n.r.) a devenit clovnul Europei, ameninţând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiaţi. Este un abuz şi să gândeşti că vei penaliza o ţară cu reducerea de fonduri structurale. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiaţi şi îşi dau seama de riscuri.
În ceea ce ne priveşte, s-a făcut o mare greşeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat o cotă. Acum s-a pus într-o situaţie foarte dificilă. Acceptând cota din iunie, a venit peste noi cota mai mare. Nu există altă soluţie corectă pentru România. România trebuie să refuze ideea de cotă, dintr-un motiv simplu. Pentru că România nu este stat membru Schengen", a declarat Traian Băsescu, citat de b1.ro.
Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut, potrivit fostului preşedinte, în statele care sunt membre Schengen şi nu în România, astfel că ţara noastră nu trebuie obligată să îşi asume responsabilitatea.
"Aduceţi-vă aminte criza din zona euro. Nu a chemat nimeni România, Bulgaria, ţările nemembre în zona euro să dea bani pentru Grecia. Pentru colapsul economic al unor state au plătit cei din zona euro. La fel şi acum. Necazul se întâmplă în zona Schengen. Nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt. Aduceţi-vă aminte cât de exigenţi erau faţă de noi când am relaxat condiţiile de acordare a cetăţeniei pentru moldoveni. Ori acum vin şi ne dau lecţii exact cei care ne criticau cel mai tare", a punctat Traian Băsescu.
Mai mult, România are propria ei imigraţie, a atras atenţia fostul şef de stat, subliniind că, anul trecut, în ţara noastră s-au stabilit 4.645 de cetăţeni ai altor state, cei mai mulţi provenind din Ucraina.
"Anul acesta, sunt convins că vor fi mai mulţi din Ucraina. Nu mai vorbim de acordarea cetăţeniei către cetăţeni arabi care provin din familii mixte. România are o politică pe care a suportat-o singură. Ne-am asumat. Noi nu am chemat pe nimeni. Mai avem acest argument. România n-a invitat nici sirieni, nici africani să vină în ţară. Doamna Merkel a vrut să îi primească. Acum a închis frontierele. Cred că liderii europeni s-au trezit din vacanţă. Ca şi al nostru", a mai afirmat Traian Băsescu.
Cum astăzi se întruneşte Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), fostul preşedinte şi-a exprimat speranţa că participanţii vor transmite un mesaj ferm - se închide poarta Europei pentru cei care vor să pătrundă ilegal.
"Mă aştept ca JAI-ul de astăzi, dacă s-au trezit participanţii la Consiliu, să aibă o poziţie foarte fermă legată de viitor. Cred că este esenţial să dea acest semnal extrem de puternic, că s-a închis poarta Europei pentru cei care vor să pătrundă ilegal. Orice stat care are un punct de vedere diferit de celelalte îşi exprimă punctul de vedere şi se face o minută care devine ancora folosită de ţara respectivă", a subliniat fostul şef de stat.
Fostul preşedinte este de părere că ar trebui luată o hotărâre cu privire la refugiaţi în Parlamentul României, hotărâre care nu poate fi atacată de nimeni.
"Dacă aş fi făcut eroarea din iunie, chemam instituţiile statului român, dădeam mandat ministrului ca azi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menţioneze într-o minută a Consiliului. Şi aş veni repede la Parlament şi aş cere Parlamentului o dezbatere şi o hotărâre. Şi mai departe nimeni, în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului naţional. Este singura portiţă de ieşire. Minută azi şi mâine convocat Parlamentul şi dezbatere şi o hotărâre a Parlamentului României peste care nu poate trece nimeni", a mai declarat Traian Băsescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.