Gabriel Liiceanu: "Ţine de interesul naţional să schimbi un prim-ministru plagiator cu altul?" (video)

În cadrul dezbaterii, Liiceanu a declarat despre cazul Ponta că, nefiind rezolvat atunci, după o bătălie destul de încrâncenată pe care a dat-o cel puţin intelectualitatea cu clasa politică, s-a dat naştere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale. S-a dat astfel liber furtului intelectual.
Gabriel Liiceanu (Epoch Times România)
Gina Sturdza
09.09.2015
Se încarcă player-ul...

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 au organizat marţi, 8 septembrie 2015, dezbaterea "Plagiatul ca stare a naţiunii", moderată de Gabriel Liiceanu şi Mircea Dumitru, iar Epoch Times a transmis dezbaterea LIVE.

Liber furtului intelectual

În cadrul dezbaterii, Gabriel Liiceanu a declarat despre cazul Ponta că, nefiind rezolvat atunci, după o bătălie destul de încrâncenată pe care a dat-o cel puţin intelectualitatea cu clasa politică, s-a dat naştere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale. S-a dat astfel liber furtului intelectual.

"Furtul intelectual s-a rostogolit şi a fost asimilat în mod firesc, de societate, ca un lucru care nu trebuie gândit ca ceva complet ieşit din comun. Dar lumea nu simte că furtul intelectual este echivalent cu orice furt de pe lume şi că singurul fapt care îl deosebeşte este că nu se vede ce furi. Există lucruri care nu se văd, dar se poate fura inteligenţa, timpul şi creativitatea cuiva şi este un furt pentru că poţi să obţii avantaje fără să fi depus nicio muncă pentru asta, de pe urma acestui furt. Să fim clari, este vorba despre furt ordinar. Este vorba despre o infracţiune ca la carte.

Pentru că acest caz al lui Victor Ponta a fost necenzurat public, nesancţionat, el a deschis calea către ceea ce trăim astăzi. Am scris la un moment dat un text care se numea "Fie-va milă de noi, domnule Ponta!". Îmi vine să-l scriu din nou cu II: Fie-va milă de noi şi nu ne lăsaţi să cădem pe mâinile plagiatorilor care s-au născut din mantaua dumneavoastră, pentru că sunt mult mai teribili", a mai notat Gabriel Liiceanu.

Liiceanu: "Ţine de interesul naţional să schimbi un prim-ministru plagiator cu altul?"

Personajul care ne-a declanşat această discuţie este Gabriel Oprea, a susţinut Liiceanu. "Şi întrucât lozinca sub care apare pe scena publică şi îşi impune prezenţa este sintagma "Interesul naţional", mi se pare o grozăvie că în momentul de faţă ţine de interesul naţional ca după un prim-ministru plagiator să ai un viitor nou prim-ministru - căci aşa se vântură ideea - din nou plagiator".

Liiceanu: "Întrebările pe care, cu bună-credinţă, cred că şi le pune orice om"

Potrivit lui Gabriel Liiceanu, orice om cu bună-credinţă, îşi pune întrebările:

Ţine de interesul naţional să schimbi un prim-ministru plagiator cu altul?

Ţine de interesul naţional ca apropiaţii şi colaboratorii să fie răsplătiţi la rândul lor cu titluri doctorale şi cu cele mai înalte decoraţii ale statului?

Ţine de interesul naţional ca astfel de oameni să vorbească despre interesul naţional?

Ţine de interesul naţional ca preşedintele Iohannis să ne vorbească despre lucrul bine făcut şi să coopteze în echipa cu care vrea să facă construcţia cea nouă oameni care au ca practică frauda intelectuală?

Ţine de interesul naţional să ne naştem noua pace socială cu asemenea personaje?

Ţine de interesul naţional să fim reprezentaţi de oameni care fură?

"Astea sunt întrebările pe care, cu bună-credinţă, cred că şi le pune orice om. Dacă trăiesc într-o societate care trăieşte după regula jocului democratic această regulă îmi spune mie un lucru simplu: am dreptul să mă consider în permanenţă slujit şi reprezentat. Să pretind şi să nu accept asemenea lucruri.

Există un contract între ei şi noi. Dacă se pregătesc guverne pe pielea noastră în continuare, atunci lucrul obligatoriu pentru noi este să nu tăcem (...) Dacă noi avem nevoie să ne trezim din 4 în 4 ani, la alegeri, să ştiţi că vom termina prin a fi încălecaţi", a concluzionat Liiceanu.

Vă invităm să urmăriţi materialul video prezentat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor