Băsescu: "Eu nu am uitat declaraţia Statului Islamic - Califatul va cuprinde Balcanii şi România"

Prezent în platoul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia, din nou, că România nu trebuie să accepte un număr mare de refugiaţi, în contextul în care ţara noastră nu are capacitatea de a-i integra pe aceşti oameni, un exemplu în acest sens fiind comunitatea romă.
Andrei Pricopie
05.09.2015

alte articole

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
05.09.2015

Prezent în platoul B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a atras atenţia, din nou, că România nu ar trebui să accepte refugiaţi în contextul în care ţara noastră nu are capacitatea de a-i integra pe aceşti oameni, iar problemele de securitate pe care le ridică sunt "extrem de severe."

"România nu ar trebui să accepte să primească refugiaţi dintr-un motiv simplu: lipsa capacităţii de a integra, avem exemplu comunitatea romă. Avem această problemă. În plus, eu consider că ce se întâmplă acum este o problemă de securitate a Uniunii Europene şi a României. După Războiul Rece, acum suntem în faţa celui de-al doilea risc ca magnitudine de la al doilea Război Mondial încoace.

Cred că problemele de securitate sunt extrem de severe şi uşurinţa cu care oamenii politici reacţionează mi se pare condamnabilă. României i s-au alocat teoretic ba 1.700, acum aflăm din surse că ar fi circa 7.000 de refugiaţi. Bine, bine 7.000, dar la anul? Care sunt măsurile care garantează că la anul nu se va mări? Cifrele nu trebuie să ne păcălească. Nu aş vrea să fiu considerat un om cu abordări bombastice. Sunt impresionat de drama acestor oameni, dar sunt preţuri foarte mari la acest tranzit", a declarat Traian Băsescu.

Întrebat dacă România ar putea deveni ţinta atacurilor teroriste, fostul preşedinte al României a subliniat că, în opinia lui, un astfel de risc este cât se poate de real.

"Eu vă spun un lucru. Nu există serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile, zecile de mii de oameni care vin din Africa, din Irak şi din Orientul Mijlociu nu sunt finanţaţi chiar de Statul Islamic. Ce pierd din vedere oamenii din start e faptul că Statul Islamic controlează producţiile din rafinăriile de ţiţei din Libia şi Irak, controlează fluxurile teroriste din Orientul Mijlociu şi Africa. Ei pot finanţa ca printre aceşti amărâţi să plaseze o reţea organizată în interiorul Uniunii Europene. Eu nu am uitat declaraţia Statului Islamic: Califatul va cuprinde Balcanii şi România", a afirmat Traian Băsescu.

Lucrurile sunt foarte clare din perspectiva fostului şef de stat - România nu este pregătită pentru un salt în riscurile de securitate. Mai mult, ţara noastră poate argumenta refuzul de a primi un număr mare de refugiaţi invocând art. 3 din Constituţie, care spune că "pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine."

"România nu a refuzat niciodată refugiaţi. Avem cinci centre. Avem 1.500 de locuri. Avem 300 - 400 de refugiaţi. Eu înţeleg şi lozinca cu solidaritatea pe care o lansează multe state, chiar doamna Merkel cu care am o relaţie foarte bună cu dânsa şi o simpatie. Nu am văzut-o când România a spus am frontierele sigure. De ce nu aş fi în Schengen? Pe noi ne-a împins într-o zonă politică. Uitaţi-vă la cum îşi pun bombe suniţii cu şiiţi. Noi ne mai certăm cu ungurii, dar ăştia îşi pun bombe", a mai precizat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor