Traian Băsescu, în atenţia CNCD. "Am avertizat că peste 2-3 ani am putea să ne trezim cu bombe la metrou"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a avertizat constant asupra pericolelor care pot să apară la adresa securităţii ţării odată cu primirea refugiaţilor de origine musulmană. Unele dintre declaraţiile sale sunt însă problematice, este de părere preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc.

"Dezbaterea publică este extrem de importantă, dar nu cred că trebuie transformată într-un vehicul prin care, doar de dragul de a atinge popularitate sau a atinge scopuri politice electorale, să incităm la ură împotrivă unei comunităţi în momentul în care noi nu avem în acest moment niciun refugiat primit în ţară. (...)

Atunci când este vorba despre formatori de opinie, responsabilitatea în dezbaterea publică trebuie să fie mai accentuată, mai ales când e vorba despre un fost preşedinte de stat care a avut posibilitatea să acumuleze un fond de cunoştinţe şi care utilizează un subiect care poate genera ură în societate faţă de o comunitate care nu e prezentă pe teritoriul ţării", a declarat şeful CNCD, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV.

Asztalos Csaba a subliniat că sesizarea nu vizează declaraţia fostului preşedinte potrivit căreia printre valul de refugiaţi s-ar putea afla şi terorişti. Problmea este, în viziunea lui, că Traian Băsescu ar fi spus că aceste persoane "vorbesc prin bombe", ceea ce este o generalizare.

În replică, fostul şef de stat s-a declarat siderat de atitudinea preşedintelui CNCD. "Sunt absolut siderat de atitudinea publică a domnului preşedinte (CNCD - n.r.). (...) Eu consider că îmi fac o datorie publică. Sigur, instituţiile statului vor să mă facă să tac. Resping această atitudine a preşedintelui CNCD. Eu îmi fac datoria să avertizez românii".

"Eu nu am spus că musulmanii sunt toţi terorişti, am spus că printre refugiaţi în mod categoric sunt şi terorişti. Dacă aş fi preşedinte, nu aş fi de acord ca o astfel de relocare să se facă în România. Am avertizat că peste 2-3 ani s-ar putea să ne trezim cu bombe la metrou. Şi dacă domnul preşedinte al CNCD dă scris că nu se va întâmpla aşa, eu zic să îl ascultaţi pe el, dacă nu, eu zic să ascultaţi avertismentul unui fost şef de stat. Eu judec din punctul de vedere al unui fost şef de stat. Fie că vorbim de Realitatea, Antena 3 sau România TV, înţeleg că sunt într-o acţiune furibundă împotriva mea, dar experienţa mea de 10 ani mă obligă să avertizez public.

Aş fi vrut să văd o dezbatere despre problema refugiaţilor şi o hotărâre a Parlamentului României legată de problema refugiaţilor. Nu aş vrea ca acceptarea unui număr mare de refugiaţi să ducă la instalarea unui stat poliţienesc. Am atenţionat asupra faptului că printre minorităţile şiită şi sunnită în Statele Arabe este o profundă adversitate şi că îşi pun bombe unii la alţii şi am avertizat privind securitatea ţării mele. Eu m-am referit strict la România, nu la Europa.", a mai declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne