Traian Băsescu: „Repatrierea trupelor americane din Afghanistan se va face prin România”

Vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite ”nu e performanţă diplomatică, e vorba de interes”, unul din subiectele vizate fiind retragerea trupelor americane din Afghanistan prin ţara noastră, susţine preşedintele ţării.
Armata S.U.A. în Afghanistan, 8 septembrie 2013. (SHAH MARAI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.10.2013

Vizita premierului Victor Ponta în Statele Unite „nu e performanţă diplomatică, e vorba de interes”, unul din subiectele vizate fiind retragerea trupelor americane din Afghanistan prin ţara noastră, susţine preşedintele ţării.

Traian Băsescu a evitat să precizeze dacă un mandat de reprezentare a fost stabilit cu prim-ministrul înainte de plecarea la Washington, pe 22 octombrie şi de asemenea, îndeamnă ca, la rugămintea lui, să privim cu optimism această situaţie.

”Ştim principalele subiecte de discuţie. V-aş ruga să priviţi în mod pozitiv această întâmplare”, a menţionat acesta, apoi a subliniat că ”e vorba şi de interesul nostru şi al SUA”.

Chiar dacă Ponta nu a făcut publică agenda şi subiectele de discuţie vizate, fiind rezervate zilei de vineri, Băsescu a explicat deja intenţia acestuia.

”Încep lucrările la Deveselu. Apoi, acordul de principiu a fost dat pentru ca repatrierea trupelor din Afganistan să se facă prin România. E un proces care va depăşi cu mult mandatul meu. Vorbim de toată tehnica de lucru a armatei americane. 50.000 de militari vor fi tranzitaţi prin România, e vorba şi de Portul Constanţa şi de Kogălniceanu. Trebuie discutat despre protecţia acestui site de la Deveselu, a militarilor în tranzit”, a anunţat şeful statului, explicând astfel şi de ce ”ministrul Apărării este astăzi sau mâine la Pentagon”.

În privinţa acestuia, americanii pot fi de încredere, iar ca drept dovadă sunt toate tehnologiile aduse de aceştia în ţara noastră.

"Ei ne-au trimis tehnologia pentru gazele de şist, iar Exxon a adus cea mai înaltă tehnologie în Marea Neagră. SUA se ţin de cuvânt, Fordul e aici", a mai zis Băsescu.

Unul din celelalte obiective ale lui Ponta, este negocierea burselor de cercetare pentru studenţii români.

”Zonele în care lucrurile nu s-au mişcat, şi sper să le discute premierul acum, sunt zonele de cercetare. Aş vrea să văd că există nişte burse mai mult sau mai puţin plătite pentru studenţi români care să meargă în laboratoare în marile universităţi americane", a mai adăugat preşedintele, ceea ce explică memorandumul pentru semnarea Acordului între Guvernul României şi cel al Statelor Unite privind schimburile educaţionale şi academice administrate de Comisia Fulbright româno-americană, care este pus pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de azi a Guvernului.

La finalul acestei luni, Victor Ponta are programată o întâlnire la Casa Albă, considerată foarte importantă, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor