Ponta îi cere lui Stroe să-i prezinte public pe cei care l-au atacat pe Daniel Barbu

Victor Ponta.
Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să-i prezinte opiniei publice pe cei care au vandalizat joi seara maşina ministrului Culturii, Daniel Barbu. Ministrul Radu Stroe a precizat, la rândul său, că agresorii au fost identificaţi şi că în jurul după-amiezii va avea un raport de la IGPR privind acest incident.

”Vreau să daţi un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roşie peste care nu accept să se treacă. Am văzut, colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat, nu e vorba de domnia sa, că e bărbat rezistent. E vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii 30, când îşi făceau legionarii de cap pe străzile Bucureştiului şi cât timp protestele sunt paşnice sunt în regulă… Jandarmii au procedat foarte bine. În momentul în care se trece linia roşie şi vorbim de agresiuni, ameninţări, blocarea unor drumuri, aveţi din partea mea mandat foarte clar de intervenţie conform legii. Vreau să vă rog, acei indivizi care au încălcat legea aseară să-i prezentaţi opiniei publice, inclusiv cu sancţiuni. Au fost identificaţi, sper (către Radu Stroe, n.r.)”, a spus prim-ministrul, în cadrul unei şedinţe extraordinare de Guvern.

Şeful de la Interne a precizat că agresorii au fost identificaţi.

”Da, au fost verificaţi, continuă cercetările, se mai face o verificare la autoturismul Ministerului Culturii pentru a se face ultimele evaluări. În jurul prânzului, în jurul după-amiezii vom avea un raport de la IGPR şi vom aduce la cunoştinţă opiniei publice. De asemenea, se analizează, se discută modul de încadrare al faptelor cu procurorul şi probabil în câteva ore vom vedea rezultatul”, a punctat Radu Stroe.

Premierul i-a solicitat acestuia să se asigure că jandarmii vor interveni conform legii în momentul în care protestatarii depăşesc o ”linie roşie”, adică dacă recurg la agresiuni sau ameninţări.

”Vreau să fie un mesaj foarte clar că democraţie nu înseamnă anarhie. Să înţeleagă toată lumea. Am văzut că în Canada sunt tot demonstraţii împotriva exploatării gazelor de şist. Acolo poliţia a intervenit dur. Eu nu vă cer să interveniţi dur, decât dacă se trece linia roşie. (…) Pentru 300-1.000 de oameni nu putem bloca o ţară de 20 de milioane şi o să vă cer şi aveţi din partea mea mandat, jandarmii, poliţia, instituţiile statului să acţioneze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii”, a subliniat Ponta.

Prim-ministrul spune că nu poate accepta să se treacă de linia roşie, pentru că atunci toţi cei care îndeamnă la violenţă prin mass-media nu vor răspunde ei, ci autorităţile.

Ministrul Barbu, susţinător fervent al exploatărilor RMGC, a avut joi seara surpriza de a îşi vedea expozeul întrerupt brusc de un grup de tineri care l-au înconjurat, acuzându-l de distrugerea patrimoniului istoric de la Roşia Montană. Asupra Ministrului rămas literalmente mut pe scaunul său din Club A, a plouat cu bani imprimaţi cu chipul său. Lui Barbu i-a fost întins un săculeţ cu monezi, simbol al trădării, şi a fost întrebat direct "Cât ai luat şpagă, bă'?". Minute în şir, Barbu a stat încremenit, fără să scoată un cuvânt, printre pancarde pe care scria "Barbu vinovat de distrugerea patrimoniului", "Demisia" "Barbu, călăul" etc. în timp ce manifestanţii scandau "ruşine, ruşine să vă fie!". Ministrul nu a fost agresat fizic absolut deloc.

Ieşind din Club A, Barbu şi-a găsit maşina înconjurată de zeci de protestatari şi "vandalizată", peste tot pe ea fiind lipite numeroase "bancnote" pe care era tipărit chipul său. Pe parbriz fusese pus şi un steag pe care scria "Salvaţi Roşia Montană". Ministrul a acuzat şi luneta spartă, deşi dintr-o filmare reiese ca şi-a spart-o singur, când a trântit portiera nervos.