"De ce eu?" premieră naţională la Palatul Copiilor

Filmul "De ce eu?" al regizorului Tudor Giurgiu care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015, a avut luni seară premiera de gală la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti
Gala filmului "De ce eu?", regia Tudor Giurgiu. În imagine Sore Mihalache împreună cu regizorul. 23 februarie 2015 (Epoch Times România)
Gina Sturdza
24.02.2015

Filmul "De ce eu?" al regizorului Tudor Giurgiu care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015, a avut luni seară premiera de gală la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti. Scenariul thrillerului politic este scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu şi este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa.

Cazul procurorului Cristian Panait

Tânărul procuror de 29 de ani, Cristian Panait, a fost găsit mort, pe carosabilul străzii din faţa blocului său, la 10 aprilie 2002, după ce a căzut de la etajul 10 al apartamentului unde locuia împreună cu mătuşa sa. Potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung care a anchetat cazul, la vremea respectivă Panait investiga un scandal de corupţie în care erau vizaţi apropiaţi ai lui Adrian Năstase, iar căderea sa de la etaj a avut loc, potrivit mătuşii sale, la foarte scurt timp după ce Panait fusese vizitat de colegul său de serviciu Victor Ponta, fost coleg procuror, la acel moment şef al Corpului de Control al guvernului Năstase.

Procurorii au deschis atunci un dosar penal în care procurorul Victor Ponta era singurul suspectat de asasinarea lui Panait, însă în scurt timp a fost avansată versiunea oficială potrivit căreia procurorul Panait s-ar fi sinucis. Potrivit articolului din presa germană, la necropsia cadavrului procurorului Panait s-au găsit urme de droguri.

Procurorul care a anchetat moartea lui Cristian Panait a fost lovit de o maşină şi omorât, autorul „accidentului” nefiind niciodată prins.

Premieră cu personalităţi

Printre personalităţile care au participat la premiera de gală de luni seară s-au numărat fostul preşedinte Traian Băsescu care a sosit la eveniment însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul deputat Sever Voinescu, scriitoarea Ana Blandiana şi Romulus Rusan, fostul procuror Alexandru Lele, precum şi vedete din industria filmului şi echipa filmului "De ce eu?".

Teaserul filmului "De ce eu?", cunoscut până de curând sub titlul de "Cristian", începe cu textul scris: "Înainte de 21 decembrie 1989, Securitatea, poliţia politică a regimului comunist, avea un efectiv de 15.312 angajaţi şi beneficia de serviciile a peste 400.000 de informatori".

După imaginile cu siglele Serviciilor Secrete, teaserul conţine un mesaj ce aparţine, potrivit imaginilor, unui blogger anonim: "Toţi cei care încearcă din interior să lupte cu un sistem asfixiant sfârşesc inevitabil prin a fi înghiţiţi, izolaţi şi sfâşiaţi în bucăţi...".

Personajul principal al filmului, Cristian (29 de ani) este un procuror cu o carieră în plină ascensiune, căruia şefii săi îi încredinţează un caz foarte important: anchetarea unui alt magistrat suspect de luare de mită. Dilema alegerii între adevăr şi carieră îl apasă cumplit. Căutând adevărul, acesta intră într-o zonă de pericol pavat cu revelaţii neaşteptate şi dureroase.

Alături de protagonistul filmului, actorul Emilian Oprea, de la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, în distribuţia filmului s-au aflat Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor