Traian Băsescu la ceremonia de la Deveselu: „Am sentimentul datoriei împlinite”

Traian Basescu şi James N Miller în timpul ceremoniei de iniţiere a construcţiilor la baza din Deveselu, 28 octombrie 2013.
Traian Basescu şi James N Miller în timpul ceremoniei de iniţiere a construcţiilor la baza din Deveselu, 28 octombrie 2013. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Traian Băsescu împreună cu delegaţia americană condusă cu James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, şi alţi oficiali din cadrul ţărilor membre ale proiectului, au iniţiat ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea de apărare antirachetă din cadrul bazei militare de la Deveselu.

Din partea româniei la ceremonie au participat preşedintele ţării, Traian Băsescu, ministrul Apărării Mircea Duşa, însoţiţi de fanfara militară şi militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul".

„Evenimentul de astăzi este unul deosebit pentru că el marchează începerea lucrărilor propriu-zise la scutul antirachetă, (...) realizarea acestei facilităţi aici la Deveselu, o facilitate deosebită care conferă securitate nu numai României, ci şi ţărilor din zonă — şi zonei — pentru că România este o ţară graniţă NATO şi graniţă a Uniunii Europene. Crearea acestei facilităţi de apărare împotriva rachetelor balistice este rezultat al cooperării extraordinare între Ministerul Apărării din România şi Pentagon, între România şi Statele Unite”, a declarat ministrul Apărării la finele întâlnirii.

Statele Unite ale Americii au fost reprezentate de James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, alţi înalt oficiali din cadrul Departamentului Apărării, Departamentului de Stat precum şi comandamentele forţelor americane din Europa.

La eveniment au participat şi ambasadorii NATO, în frunte cu Secretarul General Adjunct, Alexander Vershbow şi Sorin Ducaru, asistentul Secretarului General al NATO pentru ameninţări emergente de securitate.

Ministerele afacerilor de externe din Polonia şi Turcia, state membre ale proiectului de apărare în prezent, au fost de asemenea reprezentate la faţa locului de oficiali aleşi.

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice al MAE şi alţi oficiali din instituţiile centrale de stat alături de conducători ai autorităţile locale, au luat parte de asemenea la ceremonie.

Pista bazei a fost locul de desfăşurare a ceremoniei, unde au aterizat şi câteva elicoptere cu mai mulţi dintre participanţi.

Ceremonia de marcare a lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă a avut loc în virtutea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice semnat la data de 13 septembrie 2011.

„Sentimentul meu e acela al datoriei împlinite” a fost concluzia preşedintelui ţării, Traian Băsescu, în legătură cu proiectul desfăşurat în judeţul Olt.

Mircea Duşa, Ministrul Apărării a precizat joi, într-o conferinţă de presă mai multe detalii despre datoria părţii române în acest parteneriat.

”În acest parteneriat, o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic”, a menţionat Mircea Duşa.

Potrivit ministrului, statul român a cheltuit 8 milioane de lei în 2013 pentru amenajările de la Deveselu, mai multe sume fiind necesare şi pentru 2014 şi 2015.

"Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul şi vom vedea (câţi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului", a mai declarat Mircea Duşa.

KBR a precizat la începutului lunii iulie, că un contract de 134 de milioane de dolari de la Corpul de Ingineri al Armatei Americane în Europa a fost obţinut pentru utilităţile primului sistem de apărare antirachetă din Europa. În contract se va preciza şi mutarea unei clădiri, în care va fi instalat un radar, de pe Coasta de Est a SUA în România, şi va construi diverse utilităţi, infrastructură, clădiri de asistenţă, securitate conform necesităţilor proiectului.