Convorbirea lui Joe Biden cu Băsescu, o lovitură pentru premierul român
alte articole
Vice-preşedintele SUA, Joe Biden, a purtat miercuri o conversaţie telefonică cu preşedintele României, Traian Băsescu. Convorbirea a avut loc la iniţiativa lui Joe Biden, care i-a mulţumit lui Băsescu pentru "modul în care ţara noastră se implică în proiectele politice şi militare care privesc securitatea internaţională, precum şi pentru participarea trupelor româneşti în misiunile militare din Afganistan. Totodată, domnia sa a salutat, de asemenea, în numele Statelor Unite ale Americii, începerea lucrărilor la situl pentru amplasarea sistemului antirachetă de la Baza din Deveselu, o componentă a securităţii şi a structurii de apărare a NATO" , se arată într-un comunicat al preşedinţiei.
Convorbirea lui Biden cu Băsescu ar trebui să aibă asupra lui Ponta acelaşi efect pe care convorbirea între Obama şi Rohani l-a avut asupra opozanţilor regimului de la Teheran: un şoc.
Tot ce a sperat Ponta să construiască prin declaraţiile făcute cu ocazia vizitei în SUA, s-a cam năruit. Ponta a descris întrevederea pe care a avut-o cu Biden ca foarte prietenoasă, dând a se înţelege că americanii şi-au pus toate speranţele în el şi îl consideră un fel de garant al statului de drept în timp ce numele lui Băsescu "nici măcar n-a fost pomenit" la Washington.
Ponta a povestit la România TV cum i-a promis el personal lui Biden că justiţia din România nu va mai fi niciodată implicată în bătălii politice, aceasta după ce vicepreşedintele SUA a insistat asupra faptului că este vital ca în România justiţia să funcţioneze independent şi eficient:
"Mi-a spus [Biden-n.r.] că pentru companiile americane - şi a fost importantă această nuanţă - ideea de a avea o justiţie independentă şi eficientă este foarte importantă. L-am asigurat că justiţia va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne, pentru că a fost un câmp de bătălie pentru politica internă în ultimii ani, iar eu l-am asigurat, ca fost procuror şi om care înţelege cum funcţionează justiţia şi în America, şi în ţările europene, că principalul obiectiv este de a nu mai băga vreodată justiţia în bătăliile politice. Sunt convins că lucrul acesta se va întâmpla începând cu 2014 şi nu vom mai avea nici în România discuţiile cu «ăştia sunt procurorii mei şi trebuie să vă bag pe toţi în închisoare ca să arăt că eu sunt cu procurorii sau cu judecătorii», a declarat Ponta, preluat de Mediafax.
Întors în ţara, lui Ponta i s-a solicitat să explice de ce administraţia de la Washington nu-i face reproşuri şi lui Traian Băsescu pentru ingerinţe în Justiţie, cunoscut fiind faptul că "recomandarea" lui Biden în ceea ce priveşte funcţionarea independentă a Justiţiei a avut loc în contextul recentei demiteri a procurorilor DNA Papici şi Alexandru, la ordinul premierului român. Răspunsul premierul a fost că la întâlnirea avută cu Joe Biden "pur si simplu nu s-a pomenit numele preşedintelui".
Ponta a mai explicat cum a aranjat el în SUA şi politica externă a ţării, deşi nu ţine absolut deloc de competenţa lui. Premierul a promis că România va recunoaşte Kosovo din 2015. Pe scurt, din declaraţiile premierului reiese că vizita dânsului în State a reglat absolut tot ceea ce ţine de relaţiile bilaterale Washington - Bucureşti şi că americanii se bazează ferm pe el.
În ciuda acestor declaraţii, Joe Biden l-a sunat pe preşedintele Băsescu, mulţumindu-i pentru felul în care conduce politica externă a ţării şi pentru a discuta despre rolul României în soluţionarea crizei siriene, despre summitul de Vilnius, eveniment important în procesul de integrare a Moldovei în structurile europene şi care, odată cu apropierea Ucrainei şi Georgiei de UE va rescrie harta geopolitică, dând o lovitură puternică expansionismului economic rus.
Astfel, un comunicat al preşedinţiei informează că „domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Joseph Biden au făcut o evaluare a crizei din Siria şi au analizat capabilităţile disponibile vizând implementarea cât mai rapidă a deciziilor politice privind eliminarea arsenalului chimic sirian. Domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul vicepreşedinte Jopseph Biden au făcut o analiză a şanselor de succes în procesul de apropriere de Uniunea Europeană (UE) ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (Republica Lituania) din perioada 28 - 29 noiembrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu considerând că cele trei state au şanse reale în procesul de asociere la UE şi că România le va susţine fără rezerve”.
Potrivit biroului de presă al preşedinţiei, Traian Băsescu a vorbit şi despre „importanţa deosebită a investiţiilor americane în ţara noastră, cu un accent special pe domeniile care ar genera dezvoltarea economică, aşa cum sunt cercetarea în domeniul tehnologiilor de vârf, industria IT, industria auto, agricultură, industria alimentară şi industria echipamentelor petroliere”, deşi părea că Ponta a rezolvat toate aceste probleme cu un sigur drum la americani.