NATO - Sistemul de apărare antirachetă AEGIS va fi construit în România

Secretarul general al Alianţei NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al Alianţei NATO, Anders Fogh Rasmussen. (SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)

La sfârşitul lunii octombrie vor începe construcţiile pentru sistemul de apărare antirachetă AEGIS, care va completa scutul antirachetă în Europa conform cerinţelor NATO, a anunţat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, marţi, la Bruxelles, după discuţia miniştrilor apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit ITAR-TASS

Conform declaraţiilor oferite presei, secretarul general al NATO a subliniat că scutul antirachetă ce va proteja întreaga populaţie a ţărilor membre NATO din Europa va fi finalizat până în anul 2018.

”Considerăm ameninţarea unui atac cu rachetă ca fiind reală, de aceea avem nevoie de un sistem corespunzător de apărare. Până în anul 2018, acest sistem de apărare antirachetă va proteja întreaga populaţie a Europei şi a ţărilor membre ale NATO”, a afirmat Rasmussen pentru presa rusă înaintea conferinţelor cu miniştrii apărării din statele membre şi a Consiliul NATO – Rusia, anunţă RIA Novosti.

Ca răspuns la suspiciunile Rusiei care vede acest sistem ca unul îndreptat împotriva sa, Rasmussen a subliniat faptul că scutul antirachetă este strict defensiv şi a îndemnat ţara să ia parte la acest proiect.

Sistemul american de apărare antirachetă din Europa, folosit conform NATO pentru contracararea unor posibile atacuri venite din partea ţărilor comuniste sau nealiniate, în special a Coreii de Nord şi Iranului, face subiectul mai multor dezacorduri în relaţiile diplomatice americano-ruso din ultimii ani.

Sistemul AEGIS construit în România va fi primul din Europa, preţul anunţat la Houston în data de 18 iulie pentru baza de la Deveselu fiind de 184 milioane de dolari, iar în cadrul acestui proiect mai multe drumuri, baze de comunicaţii, de securitate şi pentru alte utilităţi vor fi ridicate de către Corpul de Ingineri al Armatei SUA din Europa.