Încep lucrările la baza americană de la Deveselu

Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale
Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale (Epoch Times România)

Lucrările la baza de la Deveselu vor începe luni, a informat oficial Ministrul Apărării, Mircea Duşa. O parte dintre lucrări vor fi efectuate de statul român iar partea de dotări va fi asigurată de americani. Baza urmează să fie operaţională din 2015.

"Vă anunţ în premieră că, luni, la Deveselu, împreună cu partea americană, cu partenerii din Statele Unite, de la Pentagon, de la Ministerul Apărării, vom inaugura la Deveselu lucrările la acea locaţie, la ceea ce dumneavoastră cunoaşteţi ca scut anti-rachetă, dar, de fapt, este vorba despre interceptări de rachete balistice, lucrare care trebuie să se realizeze în perioada următoare. Acest scut anti-rachetă trebuie să fie funcţional în 2015. Este prima facilitate de acest gen care se realizează în estul Europei, având în vedere că România este stat de graniţă al NATO şi al Uniunii Europene. Chiar domnul Hagel (Chuck Hagel, secretarul american al Apărării – n.r. ) aprecia că, deşi nu s-a ajuns la o înţelegere cu partenerul rus, vor începe lucrările", a declarat Ministrul Apărării, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

Ministrul Duşa a mai informat că o parte dintre lucrări cad în sarcina României, în timp ce americanii vor fi responsabili de dotări.

"În acest parteneriat o parte de lucrări se realizează de către partea română, prin MApN, iar cele privind interceptările, de către partea americană. Noi am început încă din vară lucrările de amenajare la Deveselu şi le-am şi finalizat, mai sunt câteva lucrări cu termen anul viitor. Toate operaţiunile de pregătire şi operaţionalizare a bazei se fac şi sunt în grafic", a mai precizat Mircea Duşa.

În cursul acestui an, statul român a alocat 8 milioane de lei pentru amenajarea bazei de la Deveselu iar investiţiile vor continua şi în următorii doi ani. Dusa a declarat că suma ce va fi alocată de la buget lucrărilor de la Deveselu în următorii doi ani nu a fost încă stabilită.

În cursul acestui an, România va trebui să realizeze sistemul de supraveghere a bazei, iluminatul şi construirea pavilioanelor în care vor fi cazaţi militarii români.

"Prin Ministerul Dezvoltării sunt bani alocaţi administraţiei din Deveselu pentru amenajarea drumului de acces din drumul naţional către această locaţie, realizarea staţiei de epurare, a canalizării şi a aducţiunii de apă. Sigur că de aceste facilităţi va beneficia şi comunitatea de la Deveselu, dar vor deservi şi facilitatea militară de la Deveselu. Acum elaborăm bugetul şi vom vedea (câţi bani se vor aloca în 2014 – n.r), dar vom asigura banii astfel încât facilitatea de la Deveselu să fie operaţională şi lucrările pe care le mai are partea română de realizat să se realizeze conform graficului", a mai spus Mircea Duşa.

Câştigătorul licitaţiei pentru construcţia instalaţiilor scutului anti-rachetă de la Deveselu au fost câştigate în iulie 2013 de compania americană KBR care informa că valoarea contractului cu Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa se ridica la 134 milioane de dolari.