Rusia dispusă la dialog pe tema scutului antirachetă american

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a declarat luni că ţara sa este dispusă să aibă un dialog constructiv cu SUA şi NATO pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte proiectul scutului antirachetă în Europa.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
28.10.2013

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a declarat luni că ţara sa este dispusă să aibă un dialog constructiv cu SUA şi NATO pentru a ajunge la un compromis în ceea ce priveşte proiectul scutului antirachetă în Europa.

"Noi suntem gata pentru un dialog constructiv cu SUA şi NATO şi suntem deschişi pentru găsirea unui compromis, dar nu ne vom preface că suntem satisfăcuţi de afirmaţiile invariabile prin care se asigură că nimic nu trebuie modificat în această schemă (a scutului) creată de americani şi că aceasta nu este îndreptată împotriva Rusiei", a declarat Ministrul rus de Externe cu ocazia unei reuniuni a Comisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internaţională, informează Agerpres.

Ministrul Lavrov a mai precizat că Rusia este interesată de consolidarea tuturor aspectelor privind stabilitatea strategică şi regională şi de "neutralizarea ameninţărilor prin mijloace politice şi diplomatice."

Declaraţia Ministrului rus de externe a fost făcută la o săptămână după ce secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a declarat că scutul antirachetă din Europa va proteja până în 2018 întreaga populaţie a ţărilor membre NATO, asigurând guvernul moscovit că scutul are un scop eminamente defenisiv şi nu reprezintă o agresiune la adresa Rusiei.

Anders Fogh Rasmussen a invitat din nou Rusia să se alăture acestui proiect: "Noi suntem deschişi pentru continuarea dialogului şi pentru a răspunde la toate întrebările pe care Rusia ar putea să ni le pună".

Scutul antirachetă pe care Statele Unite urmează să îl instaleze în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susţinut de NATO, la care ţările membre ale alianţei pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor naţional a unor componente. Sistemul va fi implementat în scopul contracarării ameninţărilor venite din partea Coreii de Nord şi Iranului şi a fost o sursă constantă de nemulţumiri în relaţiile americano-ruse în ultimii ani.

În cadrul summitului NATO din 2010 de la Lisabona, Rusia şi NATO au convenit în mod oficial să coopereze în legătură cu scutul antirachetă din Europa, însă negocierile au eşuat. Rusia a considerat scutul antirachetă drept o dovadă de agresiune împotriva ei.

Reamintim că luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militară Deveselu din judeţul Olt, începe în mod oficial construcţia componentei din România a scutului antirachetă NATO. Cu această ocazie a fost organizată o ceremonie la care, alături de Traian Băsescu iau parte înalt oficiali din NATO şi din Pentagon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor