Tragedia de la Siutghiol: cinci vieţi pierdute, o barcă care porneşte la sfoară şi o salvare care a eşuat

Lumanare.
Lumanare. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Patru persoane au murit luni în apele reci ale lacului Siutghiol, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD. Cinci, de fapt, căci asistenta de 38 de ani al cărui trup neînsufleţit a fost scos din apă la 12 ore de la accident, era însărcinată.

Dincolo de comunicatele date de vicepremierul Gabi Oprea, care s-a deplasat operativ la locul accidentului pentru a informa apoi presa despre acţiunile sale, despre cât de bine au decurs operaţiunile de salvare, despre cum este alături de familiile celor decedaţi etc., realitatea nu arată deloc roz.

Aproape la fel ca acum un an, când supravieţuitorii unui alt accident aviatic, mai exact medicii aflaţi în avionul prăbuşit în Apuseni îngheţau sperând ca autorităţile să-i găsească înainte de a degera (pentru a fi găsiţi finalmente de localnici), luni, două cadre medicale, un pilot şi un copilot au aşteptat în apa îngheţată să fie salvaţi. Nu au fost. Autorităţile nu au intervenit suficient de repede şi au venit la faţa locului nepregătite, au declarat martori oculari.

Unul din martorii accidentului aviatic petrecut în Constanţa a relatat, pentru B1 TV, că cei de la ISU au venit cu prima barcă dezumflată şi fără cheie la motor, astfel că au folosit vâslele.

„Mă îndreptam spre muncă, undeva la 200 de m de locul accidentului şi un coleg de muncă m-a anunţat că s-a prăbuşit un elicopter în lac. Mi-a zis să caut o barcă, m-am oprit la Căpitenia Mamaia, să cer o barcă să putem să salvăm persoanele care încă mai ţipau după ajutor. Doi paznici m-au întâmpinat, m-au dus la un căpitan şi mi s-a spus că nu au nicio barcă în dotare şi m-au trimis la o persoană fizică. Este o barcă acolo portocalie, presupun că de salvare, dar nu ştiu în ce stare era”, a declarat Adrian Ferbinţeanu.

„Când am venit aici barca de la ISU era dezumflată, au umflat-o cu un tub de oxigen de scafandru şi când au pus-o pe apă au constatat că motorul nu funcţiona. Unul din membrii echipajului a spus că nu aveau cheie la motor şi au început să dea la vâsle. Vreau să-i spun domnului Arafat că la 16:30, când a venit prima barcă ISU, le-a luat 5 minute să o pună în funcţiune. Prima victimă a fost adusă cu barca pescarilor, ceea ce cred că procedural nu este corect, dar motorul bărcii ISU nu avea cheie”, a mai spus martorul.

„De la Căpitănia Mamaia, până la locul epavei e o distanţă de 5 minute. Dacă se intervenea în momentul în care am ajuns acolo, poate se putea face ceva. M-a deranjat că s-a spus la televizor că nu a fost anunţată Căpitenia, pentru că i-am anunţat personal”, a mai adăugat bărbatul.

La rândul său, secretarul de stat, Raed Arafat, declară că reacţia echipelor de salvare s-a încadrat în timpii prevăzuţi de legislaţie iar în barca de pescari care a adus-o la mal pe doctoriţa Laura Vizireanu, prima victimă scoasă din apă era şi un pompier.

”Ca timp de reacţie, se încadrează în timpii de reacţie pe intervenţii de urgenţă. Apoi au trebuit să ceară ajutorul altor structuri. Barca de pescari a adus-o pe colega noastră, dar în barcă era un pompier care făcea resuscitarea. Faptul că era un pompier în barcă, arată că pompierii erau şi ei acolo şi au ajutat la salvarea colegei.”, a afirmat Arafat.

"La ora 16,31, după aproximativ 20 minute de la momentul alarmării, se lansează prima barcă pneumatică de 10 persoane pentru căutare-salvare a ISU - al cărei motor porneşte la sfoară şi nu la cheie. Motorul nu a pornit, dar barca a fost oricum utilizată în intervenţie cu ajutorul vâslelor." scrie şi MAI într-un comunicat.

Merită notat că după tragedia din Apuseni, la nivel de MAI a fost înfiinţat un Departament de intervenţii în situaţii de urgenţă, care are în subordine Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, precum şi coordonarea operativă a ceea ce înseamnă ambulanţe, unităţile de primiri-urgenţe, special pentru a gestiona astfel de situaţii. Departamentul este condus de Raed Arafat, "legenda vie" a SMURD. Cu sau fără acest Departament care să-l coordoneze, ISU a ajuns luni să salveze vieţi cu o barcă pornită la sfoară.

Procurorii militari de la Parchetul Militar din Bucureşti au deschis deja un dosar penal şi efectuează cercetări in rem pentru a stabili cine este responsabil de tragedia de la Constanţa. Nici anchetă, nici declaraţiile postume nu îi vor readuce la viaţa pe cei patru (în fapt cinci) oameni care au murit, la fel cum nici morţii din Apuseni n-au înviat, dar poate va preveni ca astfel de situaţii să se repete.