Un spital de campanie va funcţiona lângă aeroportul Otopeni pentru persoanele infectate cu ebola

Bolnavi în spital
Bolnavi în spital (Epoch Times România)

Persoanele ajunse în România care vor fi diagnosticate cu ebola vor fi tratate într-un spital militar de campanie, plasat în apropierea aeroportului internaţional Henri Coandă, ce va fi dotat cu echipament individual de protecţie şi decontaminare a personalului. Unitatea sanitară va fi operaţională începând cu sfârşitul lunii noiembrie şi va fi dotată cu câteva zeci de paturi, potrivit Mediafax.

Este vorba despre un spital militar în subordinea MApN, care, având caracter militar, este păzit. Nu este un spital pentru circuitul civil, nu tratează pacienţi cu boli obişnuite, este doar în rezervă, pentru tratarea unui astfel de caz. Este vorba despre un spital de tip container, alimentat cu energie electrică, cu apă, au facilităţi (sic!) pentru decontaminarea materialului infecţios şi pentu decontaminarea personalului care va lucra acolo. Extrem de important este şi echipamentul individual de protecţie care trebuie asigurat pentru personal", a anunţat joi, la Conferinţa Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie 2014, dr. Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii (MS).

Referitor la problema-cheie a protecţiei personalului, consilierul din Ministerul Sănătăţii a subliniat că procedurile de îmbrăcare şi dezbrăcare a personalului sunt extrem de delicate. Este cunoscut faptul că au existat contaminări ale personalului medical, ca, de exemplu, în SUA şi Germania, unde s-a constatat că această contaminare s-a produs în timpul dezechipării.

Activitatea privind prevenirea şi gestionarea cazurilor este coordonată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi de un secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii. Dacă o persoană vine dintr-o zonă afectată de ebola, sau a luat contact cu un astfel de pacient, intră în sistemul de monitorizare, care este permanent actualizat.

Transportul pacienţilor suspecţi de infectare cu ebola se face, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, cu ambulanţe SMURD, sau cu ajutorul Serviciului de Ambulanţă, vehiculele fiind echipate cu cabine speciale ce vor preveni contaminarea personalului auxiliar. În fiecare judeţ va exista câte o ambulanţă specială pentru acest gen de situaţii.

Personalul medical care va lucra în spitalul militar de campanie va fi supus unui program de specializare profesională aparte, întrucât este foarte important ca personalul medical să aibă pregătirea necesară pentru îngrijirea pacientului şi pentru prevenirea transmiterii virusului, inclusiv la personalul medical.

"Există posibilitatea accesului foarte rapid şi uşor de la aeroport, şi se ştie că principala poartă de intrare a cazurilor suspecte sunt aeroporturile internaţionale, iar Otopeni este principala poartă de acces în ceea ce priveşte zborurile internaţionale. Din fericire, noi nu avem zboruri directe cu (sic!) zona afectată, ceea ce scade foarte mult riscul de apariţie a unui caz în România, dar nu îl exclude nimeni nicăieri", a precizat consilierul din MS.

Spitalul de campanie care va fi operabil lângă aeroport nu este singura unitate de acest fel din ţară, întrucât la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti există deja o secţie dedicată izolării şi tratării acestor pacienţi.