Macron solicită încetarea focului în Gaza, afirmând că strămutarea forţată "nu este o reacţie acceptabilă"

Frederich Merz, Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)
Redacţia
07.05.2025

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri că operaţiunile militare continue ale Israelului în Gaza riscă să încalce principiile umanitare, subliniind că „ignorarea dreptului umanitar şi menţinerea situaţiei din Gaza nu sunt acceptabile. Strămutarea forţată a populaţiei nu este o reacţie acceptabilă”.

„Nu putem avea standarde duble. Susţinem dreptul poporului ucrainean la suveranitate. Trebuie să facem acelaşi lucru şi în cazul Gazei”, a afirmat Macron, potrivit YeniŞafak.

Bilanţul umanitar din Gaza a atins un nivel critic, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă comune la Paris cu Friedrich Merz, noul cancelar german ales.

"De la începutul lunii martie, accesul la ajutorul umanitar este blocat. Am intrat într-o fază în care răniţii nu pot fi evacuaţi şi oamenii sunt privaţi de alimente şi medicamente. Este cea mai gravă situaţie umanitară cu care s-a confruntat Gaza de la începutul războiului", a adăugat el.

"Niciodată atât de mulţi civili nu au rămas atât de mult timp fără acces la alimente, medicamente sau evacuare medicală", a spus el.

El a reiterat apelurile pentru eliberarea ostaticilor şi reluarea unui proces politic care să conducă la o soluţie cu două state.

Macron a subliniat, de asemenea, eforturile diplomatice ale Franţei cu Arabia Saudită şi alţi parteneri regionali pentru a dezvolta un cadru de recunoaştere reciprocă care să asigure atât statalitatea palestiniană, cât şi dreptul Israelului la securitate.

Cooperarea franco-germană în domeniul apărării

Macron a anunţat, de asemenea, crearea unui Consiliu franco-german pentru apărare şi securitate, care se va reuni periodic pentru a coordona strategiile comune de apărare şi pentru a accelera colaborarea în cadrul unor proiecte precum tancurile de nouă generaţie, rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele de luptă.

„Nu este vorba de slăbirea NATO, ci de asumarea unei responsabilităţi mai mari de către europeni. Trebuie să ne organizăm mai bine, fără a pune în discuţie alianţele istorice”, a declarat Macron.

El a confirmat, de asemenea, că descurajarea nucleară, un subiect tradiţional sensibil, va fi discutată deschis între Franţa şi Germania, „cu respect deplin pentru istoria şi poziţia specifică a fiecărei ţări”.

În ceea ce priveşte Ucraina, el a susţinut eforturile conduse de SUA de a negocia un armistiţiu de 30 de zile cu Rusia, ca un pas către o „pace solidă şi durabilă”.

Macron a afirmat că Europa trebuie să rămână pe deplin angajată, dar şi să fie prudentă în ceea ce priveşte expunerea excesivă a planurilor de ajutor militar.

„Trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este necesar, în deplină transparenţă cu aliaţii noştri, dar să spunem cât mai puţin posibil în public”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor