Tradiţie a confecţionării evantaielor de mare rafinament, veche de sute de ani, păstrată vie de un maestru coreean [video]

Seonjajang - confecţionarea tradiţională de evantaie, veche de 350 de ani - a fost desemnată patrimoniu cultural imaterial al Coreei de Sud. Hapjukseon, tip de evantai ce prezintă un grad înalt de rafinament şi sofisticare, este unul dintre cele mai reprezentative produse artizanale din Coreea, încă din Dinastia Joseon.
Hapjukseon, evantai tradiţional coreean
Hapjukseon, evantai tradiţional coreean (screenshot - transmite foto Soluna Living)

Frumuseţea pitorească a evantaielor este doar unul dintre motivele pentru care persoanele le folosesc în lunile călduroase de vară. Dar un hapjukseon - un tip de evantai cu un grad înalt de rafinament - este mult mai mult, poate îmbunătăţi starea de spirit doar prin simpla posesie a acestuia.

Kim Dong-sik este un maestru din a patra generaţie care confecţionează hapjukseon - un evantai tradiţional coreean. Aceste evantaie datează de cel puţin 350 de ani, din timpul dinastiei Joseon (1392-1910) şi erau folosite doar de familia regală şi de aristocraţi. Kim este unul dintre puţinii artizani care fac acest evantai în prezent şi este un maestru al fiecărei etape a procesului.

Kim Dong-sik, în vârstă de 77 de ani, a început să înveţe tehnicile de confecţionare a hapjukseon în Jeonju, provincia Jeollabuk-do (Jeolla de Nord) situată în estul Coreei de Sud, când avea doar 14 ani, în 1956, de la bunicul său matern Rah Hak-cheon. Bunicul său obişnuia să confecţioneze evantaie pliante pentru regele Gojong, la sfârşitul dinastiei Joseon. Unele dintre uneltele folosite de Kim au o vechime de peste 100 de ani.

Unelte
Unelte (screenshot tramite foto Soluna Living)

Abilitatea numită seonjajang sau confecţionarea tradiţională de evantaie, pe care Kim Dong-sik a păstrat-o în viaţă, a fost declarată drept patrimoniu cultural imaterial nr. 128 al Coreei de Sud.

În timp ce evantaiele în sine constau din elemente simple, precum fâşii de bambus şi hanji (hârtie tradiţională coreeană), procedura de fabricare este istovitoare şi mult mai complexă decât pare.

"Este nevoie de mai mult de o săptămână pentru a face un singur hapjukseon şi necesită peste 150 de procese efectuate manual", afirmă Kim.

Se estimează că evantaiul hapjukseon datează din timpul dinastiei Goryeo (918-1392). Evantaiele realizate cu 50 de fâşii de bambus puteau fi folosite doar de rege şi de familiile regale, în timp ce nobililor le era permis să folosească evantaie realizate cu 40 de fâşii de bambus. Evantaiele cu mai puţin de 40 de fâşii erau destinate claselor inferioare.

Acest tip de evantai a fost folosit de regi şi regine. Kim reproduce evantaiul într-o dimensiune mai mică.
Acest tip de evantai a fost folosit de regi şi regine. Kim reproduce evantaiul într-o dimensiune mai mică. (screenshot - transmite foto Soluna Living)

Spre deosebire de evantaiele pliabile din China şi Japonia, care erau realizate din partea interioară mai moale al bambusului, evantaiele hapjukseon sunt realizate dintr-o combinaţie între partea exterioară dură a bambusului şi partea interioară, garantând o mai mare durabilitate.

În timpul dinastiei Joseon, în Jeonju a fost înfiinţată o agenţie de stat pentru fabricarea evantaiului, iar procedura de fabricare avea şase etape, fiecare dintre ele fiind realizată de maeştri diferiţi. Procedurile includ o etapă în care bambusul este tăiat în fâşii subţiri şi o etapă în care formele şi modelele sunt gravate pe mânerul evantaiului. Kim este un maestru al tuturor etapelor.

Prima etapă de realizare a unui evantai pliabil începe cu procurarea bambusului de calitate.

"Bambusul cu coaja imaculată şi strălucitoare este considerat de înaltă calitate. Pentru a produce un hapjukseon rafinat, este nevoie de un arbore de bambus care să aibă, cel puţin 48 de centimetri între fiecare nod. Dar uneori durează de ani de zile pentru a obţine un astfel de copac", relatează Kim publicaţiei Korea JoongAng Daily.

Odată găsit copacul de bambus potrivit, i se desprinde coaja şi se fierbe în hidroxid de sodiu timp de 30-40 de minute. După ce scoarţa se usucă, aceasta va căpăta o culoare galbenă. Următorul pas este tăierea părţii interioare a bambusului în fâşii cu o grosime de aproximativ 0,3 milimetri, sau suficient de subţiri pentru a transmite lumina.

Pentru realizarea unui evantai pliabil cu 40 de fâşii de bambus, sunt necesare în total 80 de fâşii de bambus, deoarece două fâşii sunt lipite împreună pentru a face o nervură a evantaiului. Cele două seturi de nervuri exterioare se numesc byeonjuk. În ciuda numărului de fâşii care intră în fabricarea evantaiului, acesta măsoară doar 2,9 centimetri în grosime atunci când este terminat.

"Odată am avut tehnicieni din Japonia şi China care au venit aici pentru a învăţa tehnicile de fabricare a evantaiului, dar după ce au văzut cum îl fac, au spus: "nu este o treabă uşoară" şi s-au întors acasă", afirmă Kim pentru aceeaşi publicaţie.

Urmele muncii grele sunt vizibile pe vârfurile degetelor umflate ale lui Kim. Kim povesteşte că atunci când spinii micro-subţiri de bambus se înfig în carne, sunt greu de găsit şi de scos.

"Partea interioară a bambusului se deteriorează uşor, dar cum partea exterioară a bambusului este folosită pentru a face hapjukseon, acesta rezistă mult timp. Atunci când evantaiul este făcut în acest fel, are o rezistenţă mai mare şi ventileză mai mult aer".

La asamblarea fâşiilor de bambus se folosesc două tipuri de lipici. Lipiciul de peşte făcut din bibani de mare este amestecat cu un alt lipici făcut din piei de animale, tendoane şi oase. Când structura de bambus este completă, este legată strâns timp de o săptămână pentru o uscare completă, după care meşterul sculptează mânerul.

Fiecare etapă a confecţionării evantaielor se desfăşoară încă în mod tradiţional

"Nobilii din timpul dinastiei Joseon se întreceau pentru diferite stiluri şi îşi împodobeau cu lux de amănunte hapjukseon-ul", povesteşte Kim.

În mod tradiţional, deung sau partea care se ţine în mână, era confecţionat cu abanos de Ceylon, fildeş sau oase de vacă. Byeonjuk, cele două fâşii exterioare, se decorau cu lamele subţiri din carapace de broască ţestoasă sau cu un tip de lac tradiţional. De asemenea, hârtia hanji era înlocuită cu mătasea.

Un evantai tradiţional pliabil cu hanji alb se numeşte baekseon (baek însemnând alb şi seon - evantai).

Atunci când hârtia albă este vopsită cu un lac auriu numit hwangchil, evantaiul capătă o strălucire elegantă de galben auriu odată cu trecerea timpului. O sticlă mică de hwangchil are un preţ cuprins între 4 -5 milioane de woni (circa 3.372 de dolari), iar pentru un singur evantai se foloseşte lac auriu în valoare de aproximativ 160.000 de woni.

Hwangchil, sau lac auriu, este pictat pe un evantai făcut din hanji (hârtie tradiţională coreeană).
Hwangchil, sau lac auriu, este pictat pe un evantai făcut din hanji (hârtie tradiţională coreeană). (screenshot- transmite foto Soluna Living)

Când a fost întrebat ce sfaturi oferă celor care doresc să cumpere evantaie tradiţionale, Kim a spus: "În cazul în care doriţi să cumpăraţi un evantai, cumpăraţi ceva bun. Cu cât îl folosiţi mai mult, cu atât arată mai bine. Dacă cumpăraţi unul ieftin, există o mare probabilitate să îl aruncaţi. Uneori avem nevoie de accesorii elegante. Un hapjukseon va îmbunătăţi starea de spirit a celui care îl posedă" .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură