Toronto a sărbătorit ziua Roşiei Montane
alte articole
Duminică 16 Februarie, a fost o zi specială pentru grupul „Canada Salvaţi Roşia” din Toronto. Într-o ambianţă deosebit de plăcută, grupul de români împreună cu invitaţii lor canadieni, au sărbătorit aniversarea a 1.883 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane şi a celor 15 ani de rezistenţă împotriva celui mai mare şi distructiv proiect de exploatare a aurului cu cianură din Europa.
Evenimentul organizat la sala Beit Zatoun din Toronto, a fost deosebit de plăcut şi bogat. S-au prezentat o selecţie de filme scurte ce-au reflectat patrimoniul cultural şi istoric din Roşia Montană, s-au transmis mesaje de la " Roşieni " şi s-au prezentat modalităţi de solidaritate şi de angajare în a sprijini lupta pentru o Roşia Montană curată şi vibrantă. Seara s-a încheiat cu un mini-recital de jazz românesc.
Mesaje de la Roşieni şi Torontonieni
Mesajele de la „Roşieni” deosebit de emoţionante, au rezonat puternic în inimile participanţilor.
În răspuns, cei peste 50 de invitaţi români şi canadieni au scris la rândul lor mesaje de suflet pe cărţi poştale cu ilustrate din zona Roşia Montană.
Dintre ele am remarcat câteva: "Mult succes în păstrarea nealterată a acestui colţ românesc - A. Whitby, Ontario; "România are cele mai frumoase privelişti din lume. Trebuie redescoperită" – Vali, Ajax, Toronto; "Salvaţi Roşia Montană astfel încât să putem salva şi alte comunităţi pe cale de dispariţie de pe glob. Filipine este alături de voi. Sperăm să reuşim să salvăm Roşia Montană, să păstrăm plaiurile mioritice intacte pentru generaţiile viitoare. Privind această imagine dureros de frumoasă şi oricine ar privi-o ar răspunde cu NU dezastrului ecologic ce se pune la cale. Eu spun NU de aici din Canada"– Adrian şi Mihaela Lungu.
Despre patrimoniul de la Roşia Montană şi problemele actuale
Una dintre prezentările vizionate la acest eveniment a fost „Patrimoniul de la Roşia Montană”, un frumos scurt metraj de 24 minute, film ce reflectă patrimoniul natural şi arheologic unic din Roşia Montană, precum şi ameninţările cu care se confruntă din proiectul destinat minieritului cu cianuri al companiei Gabriel Resources.
S-a vorbit despre valoarea şi importanţa patrimoniului arheologic de la Roşia Montană, faptul că această zonă conservă o exploatare minieră veche de peste 3.000 de ani, din perioada preistorică, cea romană, evul mediu, renaştere şi epoca modernă.
Printre problemele de actualitate s-au subliniat şi câteva obstacole. Roşia Montană îndeplineşte criteriile pentru a fi înscrisă în patrimoniul UNESCO, singura piedică ca aceasta să devină parte din UNESCO fiind Ministerul Culturii. S-au făcut apeluri de ajutor şi alăturare la cauza celor care cer deblocarea procedurii de înscrierea a Roşiei Montane în lista tentativă a UNESCO.
Din impresiile participanţilor
Ana Maria, care a participat pentru prima dată la un eveniment organizat de acest grup, a fost plăcut impresionată: "Este de admirat că o mână de oameni cu inima română s-au unit, e minunat că cineva din afara ţării încearcă să popularizeze şi să facă ceva. Numai informaţi şi uniţi vom prinde putere. Această cauză trebuie popularizată mai puternic, e până la urmă şi o problemă etică şi morală. E important să ne unim şi să avem o voce, sunt lucruri importante pentru generaţiile viitoare şi este de dorit să se implice toată lumea. Cel mai mare ajutor, este să ne alăturăm celor din ţara care dau speranţa celor care sunt forţaţi pe nedrept în situaţii extreme, şi pe care grijile materiale zilnice îi subjugă. Sunt situaţii parcă special create să încorseteze acei oameni în griji şi să le întunece puterea de decizie asupra acelor lucruri de viitor care sunt importante pentru ei şi generaţiile care vor urma".
Unul dintre canadienii prezenţi, activist şi suporter al drepturilor omului a fost plăcut impresionat de bogăţia şi frumuseţea naturală a zonei Apusenilor, exprimându-şi dorinţa să viziteze acele meleaguri rupte din istorie.
D-na Cozi Zea, una dintre voluntarele care indiferent de capriciile vremii, a participat la aproape toate evenimentele organizate pentru susţinerea Roşiei Montane, a ales să fie din nou alături de grup. Cu sinceritate şi modestie a postat pe facebook un mesaj scurt dar cuprinzător: "La mulţi ani Roşiei Montane şi soţului meu pentru că a fost şi ziua lui. Mulţumim canadienilor care au fost alături de noi."
Ce se poate face pentru Roşia Montană
Au urmat discuţii şi dezbateri şi s-au prezentat diferite acţiuni de angajare şi solidaritate pentru Roşia Montană cum ar fi:
- Promovarea turismului agricol din zona Roşia Montană, şi s-a încurajat participarea la Fân Festival şi alte evenimente culturale.
http://www.travelforacause.eu/roşia-montana/
- Adoptarea unei case la Roşia Montană (câţiva participanţi români şi canadieni au fost vădit interesaţi de acest minunat proiect de susţinere a localnicilor)
http://www.adoptaocasa.ro/en
- Strângerea de fonduri prin organizarea unor acţiuni de caritate
- Participarea prin donaţii personale la strângerea de fonduri necesare pentru a acoperi costurile legale ale Alburus Maior împotriva RMGC şi a autorităţilor române. În acest sens, s-a prezentat filmuleţul trimis de comunitatea românilor din Anglia
http://www.indiegogo.com/projects/roşia-montana-vs-corporation-in-court
În încheiere
S-au servit gustări şi aperitive. Oaspeţilor li s-a oferit de asemenea un tort aniversar, preparat după o reţetă clasică românească.
Evenimentul s-a încheiat cu un mini-recital de jazz românesc oferit în exclusivitate de trupa KARO, cu Nedi Gavriliu la chitară şi fiul său Teofan la acordeon. Dl Nedi, cu oarecare emoţie în glas, a spus: "Oricât de bun artist ai fi, dacă nu ai un subiect bun, nu ai ce să spui publicului. Suntem aici astăzi pentru că ne pasă, şi pentru suntem alături zecile de mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a salva Roşia Montană".